Mărirea salariului minim este departe de a fi o soluție pentru atragerea tinerilor pe piata muncii

Un nou studiu ne arată situația îngrijorătare în care se află foarte mulți tineri români. Un număr mare dintre ei nu doar că nu studiază, dar refuză să se angajeze.
In acest moment, în România se află peste un milion de tineri care nu muncesc și nici nu merg la școală. Conform expertilor, mărirea salariului minim este departe de a fi o soluție pentru a-i atrage în piața muncii. Cel mai probabil, spun specialistii, creșterea anunțată pentru luna viitoare va avea ca efect doar mărirea impozitelor care ajung la stat în fiecare lună.
”Cu 150 de lei în plus la salariul minim… românul pleacă pe 1.500 în plus în Germania, nu asta e soluția”, a precizat Iancu Guda, președintele Asociaței Analiștilor Financiar-Bancari, care a insistat asupra faptului că mărirea salariului minim este departe de a fi o soluție.
Cel mai probabil, o soluție semnificativ mai buna ar ține de schimbarea sistemului de educație.
”Numărul tinerilor care studiază în străinătate a crescut cu peste 50% în ultimii 10 ani. Ar fi un lucru îmbucurător dacă aceștia s-ar întoarce în țară, insa doar o treime dintre acestia se gândesc să se întoarcă,” a declarat Alin Grigore – președintele Uniunii Studenților, referindu-se la situația din învățământul universitar.
În prezent, în România sunt 400 de mii de şomeri şi peste 1 milion de persoane inactive – adică români care nici nu lucrează, nici nu merg la şcoală. Cu alte cuvinte, aceşti oameni ar acoperi cu uşurinţă deficitul de pe piaţa muncii. Dar, ca acest lucru să fie posibil, trebuie schimbat sistemul educaţional, spun specialiştii.
”Avem un abandon școlar de aproape 25%, ducem copii la clasa a 8-a și 40% nu pot citi un text. Avem la liceu un învățământ profesional și tehnic învechit, care nu duce la un procent rezonabil de angajabilitate. Mai putin de 30% din copii se angajeaza în calificarea pe care o urmează în liceu”, declara Măriuca Talpeș – reprezentant al Coaliției pentru Dezvoltarea României.
Având în vedere ritmul foarte alert în care românii pleacă din țară fără nicio intenție de a se mai întoarce, populația României a scăzut în ultimii zece cu 5%. Pentru ca situația să fie și mai gravă, forța de muncă a scăzut cu 9%. Comparativ cu alte țări din Uniunea Europeană, aceasta este cea mai mare scădere. Germania și Spania, de exemplu, au înregistrat o scădere a numărului de oameni apți pentru muncă de doar 1%.