Blestemul factorului politic

Pare ca giurgiuvenii duc in spate un blestem. Niciodata, absolut niciodata in ultimii 30 de ani nu a exsitat un consens, o intelegere intre primarul ales de giurgiuveni si presedintele numit (o singura data, ales) al Consiliului Judetean. Intotdeauna, interesele au fost antagonice. Desele certuri si dusmaniile dintre presedintii CJ si primar, lipsa de finantare a bugetului municipiului, caracatita intinsa timp de 12 si care a omorat practic intreprinzatorii giurgiuveni, dezindustrializarea pe repede inainte, au facut ca municipiul sa involueze. Din toate punctele de vedere.
Dar raul cel mai mare l-a facut politicul, interesele de partid meschine. Incartiruirea mentala a giurgiuvenilor in pesedisti, penelisti, pedelisti sau aldisti si inocularea partizana a ideii ca al lor e cel mai bun…
In 30 de ani nu s-a schimbat nimic. Nici macar in momentul cand tot giurgiuveanul isi pusese speranta in minunea intamplata in 2016, cand si Consiliul Judetean si Primaria au avut aceeasi culoare politica: rosu aprins. Ba, mai mult, scandalurile s-au amplificat, iar impacarea pare mai departe ca oricand.
Ce-l intereseaza pe giurgiuvean cine e vinovat? Cine a avut interesul ca primarul sa nu gaseasca firma de salubrizare? De ce se opune primarul ADI-ului de apa si canal? Cine a avut interesul ca giurgiuvenii sa migreze spre Capitala dupa un trai mai bun. De ce s-a degradat asfaltul de pe strazile municipiului? De ce sunt ineficiente dezinsectiile? De ce-uri fara raspuns, sau interese financiare evidente? Intr-un oras cu din ce in ce mai putini locuitori, si bugetul local este din ce in ce mai mic. La aceeasi suprafata intravilana.
Dar cand peste toate astea se suprapune factorul politic, aproape ca nu mai e nimic de inteles…
Intr-o recenta conferinta de presa, nici macar primarul Nicolae Barbu nu mai intelegea nimic din politica dusa in acest cel mai sarac judet din tara, declarand ca, politic, nu mai intelege nimic din cee ace se intampla in acest judet…
“In urma unui comunicat de presa emis de un liberal, in care se spunea ca in calitate de primar al municipiului as fi impotriva primarilor pesedisti din judet, PSD-ul vine cu o stire alarmista… Adica un liberal da un comunicat de presa si spune ca il doare sufletul de primarii PSD, iar PSD-ul il ia in serios… Nu inteleg.
Eu stiu ce vor dumnealor… Este o adevarata lupta: cine sa fie la butoane cand proiectul ADI-ului va intra in linie dreapta si va veni vremea licitatiilor si achizitiilor…
Asa cum nu inteleg cum domnul Toma Petcu, lider ALDE si membru in Coalitia de guvernare ii cearta pe cei de la liberali, care sunt in opozitie, ca au batut palma cu un pesedist care e cu el in Coalitia de guvernare… Nu mai e nimic de inteles, e de noaptea mintii.
Tot domnul Petcu il cearta pe un fost coleg de-al sau, liberal, ca ar fi batut palma cu primarul Barbu – pesedist – pentru a sustine proiectele in Consiliul Local, cand domnul Toma, ca partener de Coalitie ar fi trebuit sa sustina aceste proiecte.
Nu se mai intelege nimic, cine-i la guvernare, care e in opozitie, cine pe cine sustine…
Politic, nu mai inteleg nimic din ce se intampla in judetul acesta”.
I.D.