Isteria SARS-CoV-2 – ceva nu se leagă…

Televiziunile nationale rulează la nesfârșit numai știri despre COVID – 19, mai dramatice decât la canalele din Italia, Spania sau Franța, țări greu afectate de pandemie.
Posturile noastre de știri sunt campioane la prezentarea de știri panicarde, în timp ce firme ale unor potentați din politica dâmbovițeană, își umflă conturile la umbra propagandei alarmiste a televiziunilor.
Nimeni nu mai moare în România de alte afecțiuni. In județul Giurgiu, județ care până acum două luni era pe locul întai în clasamentul sărăciei, al bolnavilor de cancer și al celor cu afecțiuni cardiologice, practic nu se mai moare…
Gripa sezoniera? Frecție la un picior de lemn. Asta nu mai există în țară. Alergiile sezonului? Vax albina! Totul e COVID-19, carcalacul care a băgat în spaimă mapamondul.
Câți au murit de alte afecțiuni ori li s-au agravat alte boli, nefiind primiți în spitale, sau câti au decedat din cei externați în grabă acum mai bine de o lună și jumatate din unitățile spitalicești secundare ?
Cel mai probabil, cu mult mai mulți decât cei decedați de sperietoarea mondială SARS-CoV-2.

Ceva nu se leagă
Poate fi un motiv de prezentare apocaliptică a situației, insuficiența dotării și ineficiența sistemului medical din România? Nu, pentru că chiar președintele Iohannis ne spunea pe 27 februarie că este vorba de o gripă banală și că nu trebuie să ne alarmăm, e de ajuns să schimbăm canalul la TV…
De aceea, este de neînțeles atitudinea de acum a Președintelui, care încurajează cheltuirea unor sume imense din banii publici, pentru spitale de carton în hale care au stat nefolosite ani de zile (interesant de aflat ale cui sunt spațiile respective), pentru tratarea, atenție (!) a pacienților cu forme ușoare!
Dintr-o dată, recomandarea ca acești pacienți să fie tratați la domiciliu, nu mai este de actualitate. Nu era mai eficient ca sumele imense alocate pentru “spitalele de carton” să fie direcționate spre unitățile de terapie intensivă?

De ce s-a întârziat cu testările masive?
Este de neînteles de ce la noi nu s-au făcut testări la întreaga capacitate, încă de la începutul “pandemiei”? De ce nu se verifică eventuala prezență a anticorpilor? De ce nu sunt lăsate clinicile private să facă teste (sau să fie obligate, doar suntem în situație de urgență)? S-au achziționat sute de echipamente de testare (oare cine sunt cei care trebuiau să le vândă?), s-au facut training-uri ale personalului medical care să lucreze pe aceste aparate, și?
Sunt voci care spun că nu se face acest lucru pentru că autoritățile nu vor să se certifice scenariul standard al unei gripe sezoniere.
OK, accept că este o gripă severă și atipică, cu simptome grave, un virus agresiv care poate provoca decesul…
Sunt de acord și cu respectarea măsurilor de protecție și prevenție (atât timp cât acestea sunt de bun simț), dar trebuie să și gandim, să nu înghițim pe nemestecate apocalipsa prezentată de televiziuni (apropo, se vorbeste de sume amețitoare care ar fi fost “livrate” companiilor de presă, pentru a întreține isteria).
In ultimii trei ani, în spitalele din România au murit, din cauza infecțiilor nosocomiale, zeci de mii de pacienți, iar sistemul medical (în cârdâșie cu politicul) au făcut eforturi să ascundă gunoiul sub preș…
Poate că efortul marilor trusturi de televiziune ar fi avut un impact pozitiv, dacă s-ar fi străduit “să dea de cap” noii caracatițe, a afacerilor noilor profitori, cei care fac jaf în banul public la umbra pandemiei și a isteriei create de televiziuni.
De aceea revin și spun: ceva nu se leagă!
Ion Diaconescu