Lustragii de partide

Din momentul în care omenirea a început să se încalțe, au apărut ei, lustragii. Umili, obedienți, oportuniști, dornici de a intra în grații, lustruind aplecați până și talpa potentaților, pentru o ciosvârta la masa acestora. Este ca și prostituția, una dintre cele mai vechi meserii din lume.
Odată cu evoluția societății a evoluat și denumirea: activiști, militanți, lipitori de afișe, iar după apariția internetului și a rețelelor de socializare, postaci.
Recrutați, îndeosebi din categoria haterilor (indivizi prea leneși ca să facă ceva pentru ei, să își urmeze visurile), postacii – de cele mai multe ori sponsorizați de partide – sunt activați în perioade de criză pentru liderii politici sau în perioada precampaniiilor și campaniilor electorale. In funcție de dorința de a parveni, de a capata interesul partidului (și de ce nu, numirea într-un post călduț), postacii își depăsesc atribuțiile și lustruiesc mai mult decat e necesar.
In aceste cazuri, rezultatul este previzibil: duc în penibil partidul, își pierd credibilitatea și pot cădea chiar în dizgrația șefilor.
Ați întalnit, desigur, cazuri patologice pe rețelele de socializare.
Două dintre acestea mi-au atras atenția în aceste zile:

“Subiectul”, lustragiu de profesie, încearcă să ne convingă că, prin munca și insistențele europarlamentarilor PNL, a guvernului și președintelui Iohannis, România va fi fericita beneficiară a circa 33 de miliarde de euro de la UE. Fake news, fals, dezinformare abjectă.
Toți cei enumerați nu au nici cea mai mică contribuție la suma amintită (care nici măcar nu știm dacă va rămâne bătută în cuie).
Adevărul este altul: datorită exclusiv propunerii Comisiei Europene, în următoarea perioadă (din anul 2021), România ar putea primi 19,6 miliarde de euro nerambursabili și 11,5 miliarde de euro împrumuturi cu dobândă mai mică decat de la orice bancă din lume. Banii trebuie să fie utilizați de firmele românești, de patroni, de studenți sau elevi, dar și pentru bătrâni, pentru turism și cultura, pentru autostrăzi și noi locuri de muncă, pentru inovare sau industria IT, etc…
Așadar, Comisia Europeană A PROPUS! Insă accesarea sumelor (dacă vor rămâne acestea) depinde de multe alte runde de negocieri, de dezbateri în Parlamentul European, de o adoptare în Consiliul European, la care va participa și președintele României, alături de alti 25…
Mai e mult până departe, iar eurodeputații nostri, fie PNL sau PSD, nu au niciun merit și nicio implicare în toată tevatura asta. Așadar, nu vă lăsați duși de nas de… lustragii de partide.Al doilea caz este cel cu fotografia care a explodat pe facebook, aceea în care Premierul și ministrii își fac de cap în sediul Guvernului.
Lustragii de partide au fost mai întai debusolați, neprimind lumină de la lideri. Apoi au declanșat contraatacul: unul pueril, demn de Viorica Dancilă, în care găsesc circumstanțe atenuante demne de o cauză mai bună. Că s-a mai întâmplat și la altii, că așa lucrează guvernul Orban, că a fost o ocazie specială, că nu puteau să guste cu masca, că “uischiul” nu era de calitate, că și-au plătit amenzile si cu asta basta…
Adevărul este că în orice țară civilizată la care belim și pișăm ochii ca la filmele indiene și despre care ragem lozinca penibilă, “Vrem o țară ca afară”, într-o situație similară, personajele din imagine și-ar fi dat demisia în momentul doi. La presiunea mass media și a maselor.
Lustragii de partide cred altceva și ricanează cinic: “Si-au plătit amenda”…
Aceeasi lustragii, nu vor ezita, la o adică, să strige iar în piață, “Vrem o țară ca afară!”.
Ion Diaconescu