Primarul Anghelescu, între dreptul la replică și acuzații fără obiect

O cacealma de doi bani și o dezinformare fără niciun suport real, așa se poate numi “Dreptul la replică” al primarului Adrian Anghelescu (material publicat aici: https://opiniagiurgiu.ro/administratie/drept-la-replica-cu-privire-la-stirile-negative-despre-aprobareaexcedentului-bugetar-la-nivelul-primariei-municipiului-giurgiu/ ), în urma editorialului publicat de site-ul www.opiniagiurgiu.ro aici: https://opiniagiurgiu.ro/editorial/bizarerie-dupa-ce-s-a-tavalit-a-sarakie-primarul-anghelescu-s-a-trezit-calare-pe-excedent-bugetar/
Probabil că primarului în funcție îi zambește din DEX cuvântul “tendențios”, altfel nu ne putem explica folosirea lui gratuită în dreptul la replică, când este clar și pentru un analfabet funcțional că editorialul publicat de www.opiniagiurgiu.ro nu are nicio tentă de tendențiozitate, ci descrie, pur și simplu, o situație reală: faptul că Primaria Giurgiu a avut excedent bugetar și că primarul Anghelescu a avut intervenții la mai multe televiziuni locale, unde s-a plâns că “primăria e în faliment”, că “visteria e goală”, că va ajunge “să vândă activele Primăriei”, etc.
Tendențiozitatea ar fi rezultat în situația în care realizatorul materialului ar fi lansat acuzații care să urmarească un scop ascuns sau din care să transpară lipsa de obiectivitate – ceea ce nu e cazul în materialul din site-ul amintit.
(TENDENȚIÓS, -OÁSĂ, tendențioși, -oase, adj. 1. Care urmărește un anumit scop, care trădează o tendință ascunsă; care vrea să insinueze ceva; lipsit de obiectivitate, părtinitor. 2. (Despre o operă literară sau de artă) Caracterizată prin tendință, căreia îi este proprie o anumită tendință. [Pr.: -ți-os] – Din fr. tendancieux.)
Intr-adevăr, în material există fraza: “(…) Bani care s-au repartizat în sfânta zi de care facem vorbire, “pe căprării”, în folosul și spre binele cetățeanului. Cetățean căruia i-a fost indusă luni de zile ideea că Barbu ar fi otrăvit fantanile și ar fi dat foc lanurilor.”, frază în care edilul șef se arată deranjat de expresia “pe căprării”. Pentru liniștea domniei sale, expresia “pe căprării” nu îi lezează amorul propriu și nici nu este “tendențioasă”, ci înseamnă, conform DEX, “pe categorii”.
căprăríe2 sf [At: SLAVICI, N. I, 157 / Pl: ~ii / E: căprar2 + -ie] 1 (Înv) Mic detașament de soldați sub comanda unui căprar2 (1). 2 (Fam) Categorie. 3 (Fam; îlav) Pe (sau în) ~ii (D. oameni lipsiți de inițiativă și care execută mecanic un ordin) în grupe.
Dacă ne-am lămurit și cu asta, să trecem mai departe.
Domnule primar, în dreptul la replică nu faceți nicio referire la rezultatul inspecției fiscale comandate de Dvs la Primărie, alt subiect despre care se vorbește în materialul pe care îl dezavuati.
Acolo, recunosc, am fost un pic tendențios și insist în continuare, așa cum ați promis în nenumărate rânduri, să faceți publice neregulile grave constatate de instituția de control și măsurile care au fost luate.
In ce privește finalul apoteotic al dreptului la replică:
“Nu în ultimul rând, pentru a nu mai induce populația în eroare, înainte de a face publice articole de acest gen, informați-vă din surse sigure, respectiv prin intermediul compartimentului mass-media din cadrul Primăriei municipiului Giurgiu”, vă informăm… că ne informăm din surse sigure, însă ne lipsește cea mai sigură sursă: primarul municipiului Giurgiu… Care, (constatăm) răspunde preferențial la telefon sau nu răspunde deloc. Cu condescendență, vă reamintim că sunteți primarul tuturor giurgiuvenilor, nu numai al celor care v-au votat.
Cu considerațiune,
Ion Diaconescu