Trei candidați, o singură primărie – cum s-a scris istoria

S-au terminat localele, avem rezultatele, haideți să recapitulăm și să începem cu concluzia: PNL e pe val.
Asta se vede clar și la alegerile pentru primării, dar și la cele pentru Consiliul Județean.
Pentru Primăria Giurgiu, Adrian Anghelescu a câștigat detașat, surclasând adversari cu experiență politică – Marian Măroiu, Nicolae Barbu sau Alexandru Vladu.
Cât este meritul lui Anghelescu sau cât a contat poziția politică a PNL, asta e altă poveste. Sigur, liderii PNL vor spune că Anghelescu a câștigat datorită susținerii partidului, ceea ce nu este departe de adevăr…
Locul doi, Marian Măroiu – PSD. Aici, probabil că doar Măroiu și susținătorii lui personali credeau că va câștiga Primăria municipiului. Liderii PSD știau de la bun început că Măroiu este o soluție de avarie, după plecarea lui Barbu la PRO România.
In ce privește candidatura lui Nicolae Barbu, aici lucrurile se complică, pentru că intervine un… dacă.
Dacă Nicolae Barbu ar fi fost candidatul PSD, ar fi avut, indubitabil, al treilea mandat. Dar, cel mai probabil, ocupantul locului trei, a vrut să își respecte cuvantul dat lui Victor Ponta. Mai mult, șicanările permanente, de ani de zile, ale liderilor PSD Giurgiu (Marian Mina și Niculae Bădălău), subfinanțarea bugetului municipiului, l-au măcinat atat de mult, încât a recurs la gestul final – plecarea din PSD.
Rămâne după Barbu, asfaltarea zonei Ramadan, a șoselei București, asfaltarea zonei din spatele spitalului, din zona Negru Vodă și hulitele proiecte de peste 100 de milioane de euro, cărora le va tăia panglica noul primar.
Sigur că vor fi analize, scenarii… Ce s-a întâmplat cu peste 5.000 de alegători care n-au mai ajuns la vot. Cu cine ar fi votat aceștia și care este motivul pentru care au stat în case? Ce sume s-au cheltuit, câți și-au luat tainul, câți au trădat, etc.
Insă, istoria a fost scrisă, rezultatul este clar. Așa au hotărât giurgiuvenii, iar votul lor este suveran.
I.D.