Florin Radoi – diferenta intre profesionist si… meserias

Florin Radoi – diferenta intre profesionist si… meserias
Florin Radoi – diferenta intre profesionist si… meserias

Florin Radoi. Cunoscut in judet si in municipiu ca un om vertical, care spune lucrurilor pe nume. Cunoscut deopotriva ca un excelent profesionist, dar si un politician de calibru.

S-a nascut in comuna Vedea si a absolvit doua facultati: ASE Bucuresti si Drept – Spiru Haret.

Reporter: Cum e sa fii… dublu licentiat, sa imparti politica si profesia, dar sa mai faci si altceva in… timpul liber?

Florin Radoi: Activitatea (atat fizica cat si intelectuala) este motorul care te tine deasupra, care te face sa fii vesnic in miscare si, de ce nu, vesnic tanar. Poate ca asa am invatat, asa am fost crescut…

Reporter: Ati prins si vremurile despre care unii vorbesc din auzite. Vorbiti-ne despre inceputurile activitatii dumneavoastra…

Florin Radoi: Am inceput in ’82, ca economist la IAS Vedea, si am lucrat acolo pana in 1989 – in regimul communist. Dupa ’89, aproape noua ani am fost manager economic la acelasi IAS Vedea… Au urmat sase ani ca director al sucursalei Astra Asigurari Giurgiu, iar din 2004 pana in prezent – sef al Oficiului Judetean de Posta Giurgiu, cu intermitente relative scurte… de trei ori. Sunt casatorit si am un fiu, masterand in Finante, Banci si licentiat in Drept, care lucreaza ca avocat in Bucuresti.

Reporter: Sunteti dublu licentiat, insa cred ca una dintre profesii este cea care v-a ramas la suflet. Care ar fi aceea?

Florin Radoi: Profesia de economist. Pot spune ca este prima dragoste… profesional vorbind. “Meseria” asta imbina experienta cu teoria, dreptul cu economicul, teoria cu pragmatismul…

Reporter: Ca si economist, care considerati ca este cea mai mare realizare a dumneavoastra?

Florin Radoi: … Este dificil de spus… Cred ca atunci cand, la varsta de 29 de ani, am fost numit contabil sef la IAS Vedea – fostul IAS Vedea… Si cum sa nu fii mandru, cand aveam in administrare 9.000 de hectare de teren, 6.000 de capete de bovine, 3.000 de oi si peste 800 de salariati. Tot acest “mamut” producea 40.000 de tone de cereale pe an… Pentru mine a fost o provocare, si am satisfactia ca, impreuna cu directorul din acea vreme (ing. Constantin Gherman), am reusit sa salvam de la faliment IAS Vedea. Am reusit, intr-o perioada cand toate intreprinderile din Romania se duceau de rapa, sa supravietuim financiar, nu numai noi, dar si alte IAS-uri din judet (Adunatii Copaceni, Mihailesti…).

Pot spune ca atunci am simtit ca mi-am facut meseria si datoria fata de oamenii care asteptau salvarea locurilor lor de munca.

Reporter: Si a urmat perioada – destul de lunga – de sef al unei importante firme de asigurari – Astra…

Florin Radoi: Asa este, perioada 1998 – 2004… A fost altceva decat activitatea anterioara. A fost o experienta pozitiva. A fost perioada in care am relationat cu multe persoane, cand am cunoscut foarte multi oameni… In piata asigurarilor conteaza foarte mult experienta, imaginea, numele – pentru ca vinzi un produs unor clienti. In aceasta perioada am reusit sa-mi fac cunoscut numele pe piata asigurarilor din tara… Este o perioada de care imi aduc aminte cu placere, o profesie pe care inca o practic.

Reporter: Ati avut si momente dificile, peste care v-a fost greu sa treceti?

Florin Radoi: In asigurari sunt momente grele tot timpul, este o concurenta acerba, insa, din fericire, este o piata in care este loc pentru toata lumea. Depinde de imaginea si credibilitatea celor care promoveaza produsul.

Asigurarile sunt un barometru al starii economice a tarii…

Reporter: Foarte interesant. Sa trecem la o alta perioada: Posta…

Florin Radoi: Mda… Peste opt ani de zbucium, pentru ca a fost o perioada zbuciumata. Insa, aici, am regasit colectivul mare pe care il pierdusem odata cu IAS Vedea. Posta este singura institutie din Romania in care, la aceasta ora, sunt salariati cu o vechime de peste 40 de ani in aceeasi unitate. Cu cei peste 400 de salariati (postasi) am colaborat si colaborez foarte bine, dovada ca in cei opt ani si jumatate nu a fost nicio reclamatie impotriva mea. Sa stiti ca este un motiv de mandrie. Am fost corect fata de oameni, le-am apreciat munca si ei m-au apreciat la randul lor.

Reporter: Vorbeati de o perioada zbuciumata, De cateva ori ati fost pus, politic, in dificultate…

Florin Radoi: Da, au fost oarece probleme. In 2005, cand la putere era Alianta DA, s-a incercat schimbarea mea. In luna mai 2006 m-au schimbat, iar in septembrie acelasi an am fost repus in drepturi prin hotarare judecatoreasca. De trei ori am fost in acest carusel “sus – jos”. Ultima data a fost in 2012, cand am fost executat de PDL Giurgiu si am fost detasat 60 de zile in Bucuresti, pentru ca nu am ascultat ordinele politice ale unora de la conducerea PDL Giurgiu, care mi-au impus sa dau afara din salariatii care considerau ei ca nu sunt portocalii. Am refuzat categoric si a urmat schimbarea mea din functie si delegarea la DRP pentru 60 de zile. Insa am revenit cu succes…

Reporter: Am ajuns la capitolul politica – avantaje si dezavantaje…

Florin Radoi: In ’81, in anul doi de facultate, am fost “uns” membru PCR (aveam a 4-a medie din an)… Intre 1989 si 1996 nu am fost implicat politic. De fapt, am intrat in politica din cauza… politicii. In ’96, cei de la CDR aveau in program clar, desfiintarea IAS-urilor (si eu care credeam la vremea aceea ca voi iesi la pensie de la IAS Vedea). Am intrat in PSD, ca protest impotriva celor de la CDR… Ei bine, din 1996 sunt in PSD.

Beneficii? Nu stiu ce sa spun… Poate satisfactii… Timp de 12 ani am fost consilier local la Vedea, apoi in 2008 am ajuns consilier judetean. Dar n-am stat decat patru luni, pentru ca am demisionat… Motivul a fost unul de principiu: nu am fost de acord cu modul de alocare a fondurilor pentru primarii. Primariile PNL primeau 10/12 miliarde, iar cele PSD, 2/3 miliarde. Nu mi s-a parut echitabil…

Reporter: Ati fost un rebel, un nonconformist…

Florin Radoi: Doar atunci cand nu sunt respectate principiile, regulile. Iar cand vad nedreptati, nu pot sa stau indifferent…

Reporter: Cum catalogati politica romaneasca?

Florin Radoi: Murdara, fara caracter, fara sentimente. Conteaza doar banul… Pentru majoritatea politicienilor nu mai conteaza nici macar echipa (desi fara echipa nu ar fi avut rezultate). Echipa este, din punctul meu de vedere, o orchestra care trebuie sa cante armonios, dupa un singur dirijor – foarte bun.

Reporter: Cum vedeti viitorul politic, al politicii, in judetul Giurgiu?

Florin Radoi: Sper sa nu se faca regionalizarea. Asta ar insemna “decesul” politicii giurgiuvene… Giurgiu va ramane la statutul unui oras prafuit, de categoria a treia. Vor disparea institutii intregi, deconcentratele, plus scaderea alocatiilor financiare pentru municipiu si judet.

Exista o singura sansa de salvare: obtinerea unui scor foarte mare de catre USL la alegerile parlamentare, iar liderii judeteni ai USL sa isi dea mana pentru salvarea orasului si judetului.