Intalnire a comisiei mixte de expertiza romano-bulgare

Intalnire a comisiei mixte de expertiza romano-bulgare
Intalnire a comisiei mixte de expertiza romano-bulgare

Interviu cu Cristian Matei – directorul general al CN APDF SA si presedinte al Comisiei mixte de expertiza romano-bulgare

Incepand de marti, 14 mai 2013, la Poiana Marului se desfasoara lucrarile Comisiei mixte de expertiza romano-bulgara, la care participa armatorii si operatorii care exploateaza si utilizeaza punctele de trecere ale Dunarii intre cele doua tari. Directorul general al APDF, Cristian Matei, care participa la aceasta intalnire in calitate de presedinte al Comisiei ne-a acordat un interviu in exclusivitate…

Reporter: In afara de conducerea Companiei Nationale APDF Giurgiu, care detine presedintia Comisiei, armatori si utilizatori ai punctelor de trecere ale Dunarii, cine mai participa la aceasta intalnire?

Cristian Matei: Din Romania participa un grup de experti, reprezentanti ai Ministerului Transporturilor, specialisti din cadrul APDF Giurgiu, dar si domnul Danut Ofiteru, care a detinut presedintia Comisiei in urma cu cativa ani. Partea bulgara este de asemenea reprezentata din oficiali ai administratiei portuare, armatori si utilizatori ai punctelor de trecere, si reprezentanti ai ministerelor de resort.

Reporter: Care este scopul acestei intalniri si de ce este atat de importanta?

Cristian Matei: In cadrul acestei Comisii se stabilesc, in primul rand, conditiile tehnice de functionare a trecerilor cu BAC-ul intre Romania si Bulgaria, se stabilesc parametrii tehnici (orare, numere de curse, armatorii care realizeaza trecerea)… De asemenea, se avizeaza conditiile tehnice de infiintare ale unor noi puncte de trecere si totodata se adopta masuri, in cazul in care nu sunt respectati parametrii tehnici de functionare a punctelor de trecere.

Reporter: O „amenintare” a functionarii optime si fluente a punctelor de trecere cu BAC-ul ar putea veni si de la darea in functiune a podului dintre Calafat si Vidin?

Cristian Matei: Sigur ca acesta este unul dintre subiectele importante care va fi dezbatut de Comisie, este trecut pe ordinea de zi… Suntem preocupati de modul in care va influenta darea in folosinta a acestui pod, activitatea care se desfasoara in punctele de trecere cu BAC-ul. Vom incerca, impreuna cu reprezentantii comisiei, ai ministerelor si operatorilor, sa gasim o solutie optima, acceptata de toate partile implicate, inclusiv de administratiile portuare. O solutie care sa permita functionarea in continuare a punctelor de trecere, ca o alternativa la transportul rutier.

Reporter: Va referiti la o eventuala reducere a taxelor la trecerile cu BAC-ul?

Cristian Matei: Principala problema este daca taxele percepute pentru utilizarea podului vor fi similare cu cele percepute in prezent la trecerea cu BAC-ul. In mod firesc, pentru un echilibru intre aceste doua „servicii”, ar trebui ca taxele sa fie la acelasi nivel si la pod si la BAC. Ministerul Transporturilor din Bulgaria a avut o declaratie in acest sens si se pare ca partea bulgara agreeaza aceasta solutie…

Reporter: Domnule director general, va asteptam cu amanunte dupa incheierea acestei intalniri…