Interviul saptamanii – Ladislau Pick

Doctorul cu care giurgiuvenii se mândresc cel mai mult – Ladislau Pick. A fost alegerea lor, si, credeti-ne, nu i-a anesteziat nimeni… Medic anestezist la Spitalul Judetean de Urgenta din municipiu, Ladislau Pick, desi nu este giurgiuvean, spune ca de 30 de ani de când este în Giurgiu este… mai giurgiuvean decât foarte multi giurgiuveni.

Interviul saptamanii - Ladislau Pick
Interviul saptamanii - Ladislau Pick

Reporter: Am folosit nepermis de mult – literar vorbind –  cuvântul giurgiuvean… Ca cetatean al municipiului Giurgiu, considerati ca este un handicap sa nu fi „de pamânt” meltean, de-al locului?
Ladislau Pick: Si da, si nu. Repet, ma consider mai giurgiuvean decât multi giurgiuveni sadea, care îsi pun si eticheta pe frunte. Sunt nascut în Petrosani, am absolvit Facultatea de Medicina din Timisoara si am ajuns în 1983, în Giurgiu.
Rep.: Asa ati dorit sau asa s-a întâmplat?
Ladislau Pick: A fost un concurs de împrejurari. Am absolvit facultatea în 1979. Când am terminat secundariatul, profesorul meu de anestezie, George Litarczeck (întemeietorul scolii românesti de anestezie si terapie intensiva), cel care m-a format profesional a intentionat sa ma aduca la Bucuresti, la spitalul Elias. Era foarte greu sa intri la Elias, dar la fel de greu era sa patrunzi în Bucuresti. M-a onorat oferta si am acceptat, însa monitorizarea baietilor cu ochii albastri a fost definitorie. Pentru ca numele meu se scrie cu „ck”, am avut oarece oprelisti, asa ca s-a încercat varianta apropierii treptate de Capitala. Am mai avut „o aventura” de câteva luni la spitalul Parhon, însa, intratul în Bucuresti era, asa cum am mai spus, o adevarata aventura. Nu mi-a iesit nici „formula detasarii” pe o perioada limitata, asa ca m-am înrait si am ales formula apropierii de Bucuresti, pas cu pas.
Rep.: … Ati baut apa din Dunare si ati ramas în Giurgiu…
Ladislau Pick: Nu chiar asa, la Dunare nu prea aveam acces în perioada aceea. Initial, am avut un soc, mi-a fost greu sa ma adaptez… Praful, tântarii, avatarurile unui oras de frontiera… Mai aveam si barba… Prim secretarul de atunci mi-a zis când m-a vazut: „nu o sa veniti cu barba la serviciu, nu-i asa?” Sigur ca a doua zi eram tuns, ras si frezat.
Rep.: Pâna la urma v-ati acomodat…
Ladislau Pick: Am gasit aici o echipa de medici de exceptie si am avut sansa sa fac echipa cu medici chirurgi care stiau meserie – dr. Munteanu, dr. Dinu…
Rep.: Asadar, aproape 30 de ani în Giurgiu. Cum percepeti schimbarile…
Ladislau Pick: Eu am venit dintr-o zona de munte, dintr-un climat placut. A fost un soc pentru mine sa nu am acces pe malul Dunarii. Am si acum mari nemultumiri. Este inadmisibil ca niciunul dintre factorii de decizie sa nu miste un deget pentru a exploata potentialul imens pe care îl are amplasarea Giurgiului. Altfel, sigur ca orasul s-a schimbat, mentalitatile sunt în continua schimbare. Spre bine, desigur…
Rep.: Am înteles ca sunteti mai giurgiuvean decât multi giurgiuveni, si revin la fraza dumneavoastra… Iata ca giurgiuvenii v-au rasplatit – sunteti cel mai iubit si apreciat medic din Giurgiu… I-ati anesteziat?
Ladislau Pick: Le multumesc din suflet… Apropo de anestezii, cred ca am peste 30.000 de anestezii per total… Nu stiu daca e mult sau putin, însa consider ca fiecare act medical, este o viata salvata.
Rep.: Au fost si perioade grele, tinând cont de faptul ca erati singurul specialist în domeniu din spital?
Ladislau Pick: Din pacate, am fost singurul anestezist al spitalului, ani de zile, am fost solicitat zi si noapte. E foarte greu pentru cineva din afara sistemului, sa înteleaga… Trebuie sa dai dovada de foarte multa disponibilitate, sa raspunzi, indiferent de ora, la toate telefoanele. De când au aparut pe piata telefoanele mobile, din ’92/’93, nu stiu daca telefonul meu a fost închis, cap la cap, o saptamâna.
Rep.: Pentru viata personala ati mai avut timp?
Ladislau Pick: Nu prea…
Rep.: Se tot vorbeste despre plecarea medicilor din tara, despre salarii foarte atractive în vest, v-a tentat vreodata sa plecati?
Ladislau Pick: ªi acum primesc telefoane si mesaje de la clinici din strainatate. Înca le refuz cu amabilitate… E foarte adevarat ca aici, la noi, ne lovim de lipsuri mari de tehnica. Aceste lipsuri, ecvident ca afecteaza actul medical… Acestea sunt problemele cu care se confrunta toate spitalele de provincie, spitalele mici, neuniversitare. Sunt insa convins ca aceste neajunsuri se vor termina cu timpul, iar spitalele, toate, vor avea dotarea minima necesara pentru ca medicii sa poata profesa, iar bolnavii sa fie bine îngrijiti… De aceea spun ca e greu ca medicii sa reziste tentatiei de a pleca în clinici din strainatate. Cine nu vrea sa mearga de la 500 de euro la 4-5 mii de euro… Mai intervine si lipsa de respect la adresa profesiei de medic…
Rep.: Motivele pentru care medicii sunt blamati – malpraxisul si… spaga…
Ladislau Pick: Va spuneam de salariile indecente… Cât despre malpraxis, haideti sa fim seriosi. Nu exista padure fara uscaturi, dar de la malpraxis, la culpabilizarea întregii bresle este cale lunga. În România, în acest moment, trebuie sa se redea demnitatea medicilor…
Rep: Trebuie neaparat sa trecem si prin politica, atât cât spatiul ne permite… Sunteti presedintele organizatiei municipale a PSD Giurgiu – ce ati sperat când ati intrat în politica si, cu ce v-ati ales?
Ladislau Pick: Sunt înca presedintele organizatiei municipale a PSD Giurgiu… Chiar am crezut ca pot face ceva pentru breasla medicilor, pentru sistemul de sanatate. În ideea ca ani de zile am militat pentru profesionalism, maniera în care se lucreaza în politica în general, m-a dezamagit… In schimb am realizari cu care ma bucur – Capela din Spital, biserica de lemn, o rezerva construita cu ajutorul prietenilor de la Rotary Club… Si apoi, stiti ceva, sunt medic, si, chiar daca am salvat numai o viata, tot este o realizare extraordinara…
Rep.: Sunt convins ca ati salvat mii de vieti…

Un comentariu

Comentariile sunt inchise