Un pas important pentru viitorul municipiului – interviu cu primarul Nicolae Barbu –

Nicolae Barbu si primarul din L'Alcudia
Nicolae Barbu si primarul din L'Alcudia

Municipiul Giurgiu este partener in proiectul Infratirea verde – Construirea capacitatii institutionale si lectii de invatat pentru institutionalizarea politicilor de energie durabila, alaturi de alte asociatii, agentii si primarii din Grecia, Spania, Polonia, Slovenia, Bulgaria si Romania. Este un proiect finantat prin Programul Energie Inteligenta Europa 2011, cu perioada de derulare de 2 ani: aprilie 2012 –  martie 2014.

Obiectivul principal al proiectului este de a realiza la nivelul municipalitatii Planul de Actiune pentru Energie Durabila (PAED), document obligatoriu pentru semnatarii Conventiei Primarilor, la care municipalitatea Giurgiu a aderat in anul 2008. De asemenea, prin acest proiect se vor realiza acorduri de infratire intre partenerii proiectului, instruiri pentru realizare PAED, vizite de studii, schimb de experienta, realizare si diseminare materiale de promovare, etc. Valoarea totala aprobata a proiectului pentru municipiul Giurgiu este de 47 402 Euro, din care, 35.552 de euro sunt fonduri nerambursabile, iar 11.850 euro sunt fonduri de la bugetul local.

In perioada 24 – 27 aprilie 2013, in orasul spaniol  L’Alcudia, s-a desfasurat intalnirea pentru semnarea acordului de infratire dintre municipiul Giurgiu si orasul spaniol L’Alcudia, eveniment la care a participat, in calitatea de reprezentant legal, primarul Nicolae Barbu. Acest acord de infratire va continua dupa finalizarea proiectului si in alte domenii de interes pentru cele doua orase.

Echipa de management a proiectului din Primaria Giurgiu (Gradinaru Afrodita – manager proiect si Barbuta Mariana – senior expert), prezenta la intalnirea din Spania a primit informatii tehnice despre modul de realizare a PAED L’Alcudia. De asemenea, au fost prezentate exemple de buna practica, dar si masuri impuse in plan, implementate pana in prezent in orasul spaniol.

Abia intors din Spania, primarul Nicolae Barbu ne-a acordat un interviu in care a punctat cateva elemente care sa pozitioneze administratia locala in centrul acestui proiect…

Reporter: Asadar, in Spania, in orasul L’Alcudia, ati semnat un act de infratire in domeniul energiei verzi…

Nicolae Barbu: Nu numai actul in sine de semnare a acestei infratiri cu energie verde a fost momentul principal al vizitei  din Spania. Vizita s-a derulat pe intervalul a trei zile, din care doua zile au fost destinate vizitelor in teren.

Reporter: Cum vi s-a parut L’Alcudia, in comparatie cu Giurgiu?

Nicolae Barbu: L’ Alcudia nu este un orasel foarte mare, dar este foarte bine sistematizat din punct de vedere al dezvoltarii urbane.

Am remarcat aici, din spusele oficialilor Primariei, ca in ultimii 10 ani, pe proiecte europene si cu finantare locala – sosele, trotuarele si parcarile sunt foarte bine sistematizate.

De asemenea, iluminatul public, chiar daca este facut pe un proiect mai vechi, cu reducerea consumului de doar 30% – are un model de stalpi care m-a impresionat. Reprezentantul primariei pe administrarea domeniului public spunea ca au costat foarte mult acei stalpi – aproape 400 de euro/bucata… Si cand ma gandesc ca in Giurgiu un stalp a costat peste 1.000 de euro, stalpi de care s-a ales praful in cativa ani… Ornamentele aplicate au fost taiate pentru fier vechi, la partea inferioara a trebuit sa facem fel de fel de improvizari cu cutii si cutiute…

In L’alcudia, stalpii erau facuti din fier brut, cu aspect frumos, dar in acelasi timp, trainici.

Reporter:Ce inseamna pentru Giurgiu semnarea acestui acord?

Presa din L'alcudia a relatat pe larg intalnirea
Presa din L'alcudia a relatat pe larg intalnirea

Nicolae Barbu: Era o etapa dintr-un lung sir de etape ce trebuie parcurse. In anul 2008 a fost semnata de catre Primaria Giurgiu, Conventia primarilor privind reducerea cu pana 20% a emisiilor de bioxid de carbon.Aceasta Conventie implica mai multe etape – insa acestea, la un moment dat au fost oprite.Drept urmare, in 2012 cei de la Comisia Europeana ne-au informat ca municipiul Giurgiu a fost suspendat temporar, pana va trece peste aceste etape.

Reporter: Care erau aceste etape?

Nicolae Barbu: Una dintre etape era aceasta infratire pe energie verde, apoi avem de parcurs planul de actiuni pentru diminuarea emisiilor de bioxid de carbon. Acum suntem la faza la care ne creem acea structura necesara pentru a ajunge la aceasta destinatie finala – reducerea cu 20% a emisiilor…

Eu cred ca prin masurile care s-au luiat in ultima perioada ne-am indeplinit criteriile. Ba chiar am mers mai repede decat se face conform planului. Pe sistemul tipic romanesc, intai am facut si dupa aceea am scris hartiile. Cei de afara, in general isi fac planul, apoi il urmeaza cu sfintenie, iar lucrurile merg ceva mai lent…

Reporter:Ce s-a facut concret, la Giurgiu?

Nicolae Barbu: Noi avem cele trei mari lucrari, care daca se pornesc – am rezolvat problema. Una este proiectul cu societatea care monteaza celule fotovoltaice, societate care a cerut deja certificat de urbanism, iar asta inseamna ca 8,75 din productia lor, si care inseamna aproape 60% din energia consumata de Primarie si unitatile descentralizate din subordinea noastra va fi din energie verde.

Avem apoi asocierea cu firma germana AGRO, care va construi doua centrale pe biomasa (lemn). De aici vom avea energie termica si electrica din surse regenerabile, deci energie verde.

De asemenea, urmeaza sa semnam inca un contract de asociere cu firma INTERAGRO, a omului de afaceri Ioan Nicolae, pentru o centrala care va avea ca sursa de biomasa, paiele.

Asadar, aceste trei directii pe care le-am expus si in directia carora actioneaza executivul Primariei si Consiliul local vor duce la reducerea cu 20% a noxelor… Asadar, suntem pe drumul cel bun.