Virgil Petanca: Diversiunile impotruiva mea sunt instrumentate de un partid politic…

Virgil Petanca: Diversiunile impotruiva mea sunt instrumentate de un partid politic...
Virgil Petanca: Diversiunile impotruiva mea sunt instrumentate de un partid politic...

Dupa atacul furibund de care a avut parte (corect sau nu…), directorul Centrului Cultural Ion Vinea, Virgil Petanca a tinut sa vina cu un drept la replica, drept pentru care am avut un dialog cu domnia sa, pret de aproape doua ore. Iar dialogul s-a transformat intr-un interviu din care aflam, pe langa elementele referitoare la „scandalul” dintre Floria Art si domnia sa, si cateva date despre experienta profesionala a domnului Petanca…

„Aproape ca nu mai conteaza aceste acuzatii gratuite… Am peste 32 de ani de experienta de conducere si munca in domeniu, fara sa mai vorbesc de cei peste opt ani de studii pe domeniul artistic…”

Reporter: Care sunt… realizarile cu care va puteti „recomanda” si vorbesc numai de cand suntetoi in Giurgiu?

Virgil Petanca: Cred ca am realizat lucruri cu care ma mandresc si eu si giurgiuvenii.

1.     Sunt fondatorul unei structuri artistice care este socotita printre cele mai bune din tara – Orchestra de suflatori Valahia;

2.     Am infiintat primul ansamblu profesionaist de folclor – Doina Dunarii – care este in lumea mare a folclorului. Suntem respectati de ansambluri cu renume: ansamblul Maria tanase din Craiova, Doina Gorjului din Tg. Jiu si am avut colaborari si cu orchestra condusa de domnul Botgros. De asemenea, am fost invitati si am evoluat la evenimente importante la Sala palatului, alaturi de cei mai mari artisti ai tarii;

3.     De asemenea, cu copiii am realizat lucruri care ne-au adus satisfactii, dar si o usoara invidie  unora din orase cu traditii, si va dau exemplul trupei de teatru, o pepiniera a micilor actori, cu care am luat foarte multe premii in ultima perioada. Am mai luat trofee si la muzica usoara, in concursuri nationale, plus efervescenta creata de cercurile de pictura si dans…

Reporter: Sa lasam realizarile si sa trecem la subiectul nostru… Ati avut o atitudine asa cum o descriu conducatorii Asociatiei Culturale Floria Art, vis a vis de activitatea lor din ziua de 21 aprilie?

Virgil Petanca: Tot ce v-am relatat pana acum imi da dreptul sa ma intreb cine sunt cei care ma contesta si ce doresc de fapt. Eu nu ma ascund dupa deget ci spun lucrurilor pe nume. Referitor la aceste acuzatii, in seara la care se face referire nici macar nu am fost prezent la evolutia celor de la Floria Art. Dupa consumarea evenimentului lor, am ajuns acolo si, in prezenta mai multor persoane, am intrebat daca au evoluat. Mi-au raspuns afirmativ si aici s-a incheiat dialogul.

Reporter: Din declaratiile reprezentantilor Floria Art, se pare ca a fost ceva mai mult de atat…

Virgil Petanca: Nu vreau sa ma disculp, dar cine ma cunoaste stie ca vorbesc cu respect cu toata lumea… Refuz sa comentez alte lucruri, nu ma disculp, dar stiu sigur ca este o diversiune a unui partid…

Reporter: Abia acum devine interesant… Despre ce partid este vorba si despre ce diversiuni?

Virgil Petanca: Inca mai adun informatii, dar promit ca o sa va spun la momentul oportun despre care partid este vorba si care sunt sforile care se trag… dar partidul care este in spatele acestei diversiuni va pierde acest „meci”, cu siguranta.

Ceea ce vreau sa spun, si cu asta inchei, este faptul ca eu, spre deosebire de altii, am o diploma de management pentru managementul institutiilor publice de cultura, emisa de Ministerul Culturii si de Ministerul Educatiei. Si cu asta am spus tot…

5 comentarii

 1. Felicitari Mihai !!! Este absolut ok ceea ce ai scris . Doamne ma intreb de unde au unii atata tupeu ?!!! M-am interesat cine sunt acesti “ faimosi “ oameni de cultura atat de deranjati de lucruri sigur inventate si spre marea mea surpriza am aflat ca cel putin pe coregrafie ( dans ) nu au nici macar studii medii . Se pare ca anumiti oameni de aceasta teapa , mai precis din pagma amatorilor sunt deranjati de profesionistii adevarati . Sunt convins ca daca vom cerceta mai in amanunt vom vedea si cine este MEFISTO al acestei campanii josnice !!! ( un cunoscator )

 2. Referitor la ce spune PROFA:
  1. Orchestra ”Valahia” a fost infiintata la dorinta domnului Lucian Iliescu prin hotararea Consiliului Local. Actualmente deranjeaza faptul ca Petanca (nu altul) a coagulat in jurul sau un nucleu de profesionisti cu care a reusit performante ravnite de orice artist profesionist: de doua ori invitati la Festivalul international George Enescu – concert transmis in direct atat in tara cat si in strainatate; invitati in concert la Sala Palatului Bucuresti, invitati in concerte la Sala Radio etc.
  Cat adevar graieste gura pacatosului. La pct.1 spune ”…casa de incultura”. Foarte corect! Casa de incultura a fost transformata intr-un adevarat centru cultural format din filarmonica, ”casa de incultura”, orchestra Valahia, ansamblul Doina Dunarii s.a.
  Din pacate Dunia Palangeanu nu putea ramane director doar cu un liceu terminat, conducand de la ureche…Bine ar fi sa o lasati in pace caci are foarte multe pacate si dintr-un mare respect pentru familie, nu este cazul…
  2. Referitor la ansamblu, este adevarat. Numele exista dar cand ”a aparut Petanca”, ansamblul era format dintr-un acordeonist care venea din cand in cand, fara sa fie angajat, precum si niste tineri care practicau cercul de dansuri populare. Pentru ca a stiut ce trebuie sa faca, a luptat pentru obtinerea bugetului necesar infiintarii unui ansamblu adevarat, reusind sa aduca ca sef de taraf pe reputatul profesor de nai Cornel Pana. Ghinionul lui este ca inca de la debut, acest ansamblu arata si evolua cum multi nu s-au asteptat si de aici, cum este specific unor pseudoartisti, isi atrage multa invidie, dar in acelasi timp respect din partea multor profesionisti.
  3. Activitatea ”era atat de efervescenta” pe timpul Duniei incat cercul de canto muzica usoara si populara nu exista, iar cercul de teatru desi exista, lipsea cu desavarsire.
  Nu se spune ca nevasta sa este un respectat profesor de muzica al Colegiului National Ion Maiorescu, fost profesor de canto al unui liceu de arta, formatorul si dirijorul corului Vlasceanca. Oare in locul ei trebuia sa vina cineva necalificat? Cert este faptul ca rezultatele acestui cerc au aparut imediat, elevii aducand pana in prezent trofee nationale si multe alte premii I,II si III, iar colegii de la teatru reprezinta o pepiniera cu rezultate remarcabile in plan national.
  PROFA spune ca in locul lui Petanca, uneori dirijeaza fratele sau. Ce nu stiti este faptul ca Petanca (fondatorul si dirijorul acestei structuri de profesionisti), de multi ani presteaza aceasta munca nefiind platit. In aceste conditii, nu cred ca ar trebui sa intereseze pe nimeni cine dirijeaza orchestra, daca el pleaca in concediu sau la alta activitate.
  Pe Petanca il cunosc de peste 30 ani. Prima forma de invatamant superior a absolvit-o in 1986 cand a devenit ofiter sef de muzica. Prin anul 1998, sustine la Universitatea de Muzica Bucuresti examenul de definitivat in invatamant, devenind profesor, predand in tot acest interval de timp, indiferent de functiile – pe care datorita competentei profesionale – le-a ocupat (sef Casa Armatei, director artistic al Teatrului dramatic Urmuz si al ansamblului Baladele Deltei Tulcea, director al Centrului cultural Ion Vinea). In anul 2007 la care face referire atotstiutoarea PROFA, Petanca (in dorinta de perfectionare) mai adauga doua licente: Facultatea de muzica si Master. Tot in acest timp, din cate stiu, indeplinind conditiile, a urmat cursurile de manager institutii de invatamant si manager cultural, obtinand atestate emise de ministerele respective.
  Se spune ca aceasta asociatie are diplome cu toptanul. Vreti diplome? Maine infiintati o asociatie si va dati cate diplome vreti si va numiti cum doriti: manageri, directori, specialisti etc. Ca sa dovediti si sa vi se recunoasca aceste capacitati de specialisti sau manageri, nu ar fi mai corect sa va pregatiti si sa sustineti si domniile voastre niste examene in acest sens pe la niste academii de stat sau pe la Ministerul Culturii?
  Fara cuvinte! Orice om de buna credinta vede de la o posta rautatea si veninul catorva nefericiti care traiesc intr-o lume paralela cu realitatea. Sindromul este cunoscut…se numeste complexul inferioritatii. Sincer, ii inteleg, caci altfel nici nu ar avea cum sa fie.
  Concluzia este ca, colegul si prietenul meu si al multor artisti de prima scena, este pregatit, are multa experienta in ceea ce face, este corect, cinstit si are capacitatea sa puna ”talpi” inculturii sau amatorismului dorit de unii a fi ridicat la rang de arta.
  Din pacate, intr-o societate ca a noastra, cei care vor sa construiasca lucruri trainice si competitive, incep sa deranjeze.

 3. Mai intai pentru domnul/doamna reporter(asa zis), invatati sa scrieti va rog din tot sufletul. Nu se poate ca pe un site care se vrea a fi a unui ziar respectabil sa faceti asemenea greseli: „suntetoi” si „Sala palatului”.

  Distinsa domna Maria, valoarea domnului Petanca vine din 5 ani instrumentist si 27 de ani de dirijat nu doar o diploma. Sunt foarte sigur ca el are mai multi ani de studii decat aveti dumneavoastra varsta.

  Draga profesoara, de ce o dati exeplu pe Dunia Palangeanu care NU are de loc studii in orice tine de muzica? Este destul de clar ca nu aveti nici o legatura cu muzica sau cultura si nu il cunoasteti de loc pe domnul Petanca. Personal il cunosc de 30 de ani si va asigur ca are mai multa pregatire si mai multa experienta decat toti „copiii de la Florentina”(cine o fi si Folentina nu stiu).

  Ceea ce a reusit sa faca domnul Petanca din Centrul Cultural este o familie de profesionisti adevarati si nu numai …

 4. „spre deosebire de altii, am o diploma de management pentru managementul institutiilor publice de cultura, emisa de Ministerul Culturii si de Ministerul Educatiei. Si cu asta am spus tot” – Chiar tot ! Daca valoarea ta sta intr-o hartie iar atacul vine din partea unui partid care ne exista pt ca nu stii sa-l spui e clar ! Esti praf tataie !

 5. 1.Orchestra de suflat s-a infiintat pentru ca altfel nu se justifica angajarea lui Petanca la casa de incultura si darea afara a Duniei Palangeanu.
  2.Ansamblul de folclor este infiintat de Dunia Palangeanu cu multi ani inainte sa apara Petanca in Giurgiu, dovada stau participarile ansamblului la festivaluri internationale (cu bani de la Primarie) si diplomele castigate chiar si de la Cobza de aur, in Ruse.
  3.Sa nu discutam activitatea copiilor de la cercuri, ca acolo intotdeauna a fost „efervescenta”:nu e nevoie sa justificam faptul ca nevasta ia un ban in plus la colaborare… iar pe el, cand il cauti, ori e la ore in invatamant, sa faca un ban in plus, sau e in concediu si dirijeaza fanfara frati-su !!!!
  Si hai sa vorbim si de diploma lui de studii, terminate prin 2007 (cand avea vreo 50 de ani), dupa ce a tras sforile sa fie data afara Dunia ! El personal n-are nici macar o diploma obtinuta, sau sub indrumarea lui !!!! Copiii de la Florentina au diplome cu toptanul !!! Nu e nevoie sa fie inscrisi in vreun partid ! Si ce daca ? Chiar s-a schimbat politica: pe el nu-l schimba nimeni ? Ca abia vorbeste romaneste !!!

Comentariile sunt inchise