An centenar pentru Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

Astăzi, în cea de-a unsprezecea zi a lunii lui gerar, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România împlinește un secol de existență.
Pentru a se marca acest moment, în București, la ora 11:00 a fost dezvelită o placă omagială, pe clădirea din strada Constantin Mile (fostă Sărindar ), nr.4, care a găzduit în urmă cu 100 de ani, înființarea primei organizații a ziariștilor profesioniști din România.
Firesc, și jurnaliștii giurgiuveni, prin publicarea acestui articol, care punctează începutul unor multiple activități inițiate și desfășurate de Grupul membrilor Uniunii Ziariștilor Profesioniști, vor sărbători, în perioada care urmează, prin forme specifice, Centenarul. Avem deja o îndelungată istorie a presei.
În luna septembrie 1867, se tipărea primul ziar giurgiuvean, “Credința – Foița adevărului ”.
Se pare că au apărut doar trei numere. La Biblioteca Academiei Române s-a găsit doar numărul 3, din 24 septembrie / 6 octombrie 1867.
O primă dorință a Grupului membrilor Uniunii Ziariștilor Profesionist din Giurgiu este de a-și mări efectivul, prin atragerea jurnaliștilor locali, dar și din județele învecinate, Telorman și Călărași, pentru a se constitui o Filială, o structură organizatorică puternică.
La ceas aniversar urăm tuturor celor care lucrează în presa giurgiuveană, scrisă, audio și video, un sincer La mulți ani și multă putere de muncă în nobila lor activitate !
Prof. Emil Talianu,
coordonator al Grupului membrilor Uniunii Ziariștilor Profesioniști, Giurgiu