Clarificari privind impozitul forfetar

Clarificari privind impozitul forfetar
Clarificari privind impozitul forfetar

Clarificari privind impozitul forfetar

 

Cabinetul ministrului delegat pentru IMM-uri, Turism si Mediu de Afaceri, Maria Grapini, a facut precizari privind studiul legat de posibilitatea aplicarii impozitului forfetar in Romania.

Ea a spus ca in acest moment, impozitul forfetar pentru care se face analiza si studiu de impact NU este impozitul minim aplicat de Guvernul Boc.

«Impozitul forfetar nu se va aplica, daca se va introduce, decat anumitor categorii de servicii (pensiuni, hoteluri, baruri, restaurante, saloane de infrumusetare, spalatorii auto, ateliere de croitorie, ateliere de incaltaminte etc), la care cheltuiala administrativa pentru plata impozitului pe profit este mare si pentru intreprinzator, si pentru stat (ca sa verifice si sa controleze fiecare locatie).

Sumele de plata nu vor fi egale pentru toate serviciile si se va tine cont de indicatori relevanti:

– capacitate locatie,

– calitate amplasament,

– tarifele medii adecvate locatiei », a precizat Maria Grapini.

Noul ministru a mai anuntat ca motivele introducerii impozitului forfetar sunt urmatoarele:

– simplificarea administrativa la intreprinzator si la institutiile de control ale statului;

– posibilitatea evidentierii veniturilor in mod corect si realizarea de profit in vederea repartizarii pentru dezvoltare sau dividende, de catre intreprinzatori (acestia vor plati suma fixata, indiferent de cat profit vor face);

– reducerea coruptiei la exercitarea controalelor la activitatile de servicii;

– etica si echitate pentru mediul de afaceri (toti cei care produc venituri trebuie sa plateasca un impozit).

Studiul de impact se va face dupa ce va avea loc discutia cu toate Asociatiile profesionale si patronale si vor fi definitivate urmatoarele aspecte:

– la ce categorie de servicii se aplica,

– cuantumul,

– criteriile de stabilire ale cuantumului.

Activitatea de control este simplificata deoarece exista evidenta societatilor din fiecare categorie de servicii si grila stabilita de plata a impozitului.

Aceasta masura va creste, de asemenea, conformarea voluntara, intreprinzatorul platind cota stabilita, iar pentru cine nu plateste, Fiscul poate stabili, fara control, penalitati de intarziere, nefiind necesar un control contabil.

Aplicarea posibilului impozit forfetar se va face cu respectarea prevederilor legale in vigoare, a incheiat ministrul.