Europarlamentarul Victor Negrescu a participat la intalnirea liderilor Partidului Socialistilor Europeni privind lupta impotriva schimbarilor climatice

xx Victor negrescuNoul vicepresedinte al PSD, europarlamentarul Victor Negrescu, a participat la intalnirea liderilor Partidului Socialistilor Europeni privind lupta impotriva schimbarilor climatice ce s-a organizat in aceasta saptamana la Paris. Cu aceasta ocazie liderii de stanga din Europa au lansat o dezbatere europeana privind 21 de propuneri progresiste pentru mediu in marginea importantului summit referitor la schimbarile climatice – COP21 ce urmeaza a avea loc in Franta in luna decembrie.

„Pentru ca protectia mediului si lupta impotriva schimbarilor climatice sa devina o prioritate este nevoie sa investim in educatia civica privind mediul dar si sa sprijinim tarile in aceasta tranzitie catre o societate mai sustenabila. Trebuie ca protejarea mediului sa nu genereze noi inegalitati iar acest model de societate sa fie accesibil tuturor. Includerea temelor ecologiste in doctrina social democrata propusa de Primul Secretar al Partidului Socialist francez, Jean-Christophe Cambadélis, poate fi o metoda prin care protejarea mediului si ecologia echitabila sa devina centrale in politica europeana. Cred ca nevoia reala a tuturor de a face mai multe pentru protectia mediului, inclusiv in Romania, se poate regasi in revendicarile sociale ale stangii romanesti”, a declarat noul vicepresedinte al PSD.

Victor Negrescu a subliniat ca Romania trebuie sa se pregateasca pentru deciziile care vor fi luate la Paris in decembrie dar si sa stie sa isi apere interesele pentru ca tara noastra sa devina o referinta regionala privind protectia mediului fara insa ca acest lucru sa afecteze economia nationala.
„Pentru ca tranzitia catre o societate mai sustenabila sa reuseasca este nevoie de educatie, informare si de un sprijin real. Este nevoie de un angajament ferm din partea tuturor actorilor implicati la nivel mondial dar este nevoie si de un acord echitabil mai ales cand ne referim la industrie si sursele de energie. Aceste sectoare trebuie sprijinite pentru a se retehnologiza si a polua mai putin. Logica impunerii nu cred ca se poate aplica in acest caz pentru ca protectia mediului are nevoie de participarea cetatenilor”, a declarat europarlamentarul.

La eveniment au mai fost prezenti prim-ministrul Republicii Franceze Manuel Valls, vicepresedintele Comisiei Europene Frans Timmermans, Comisar pentru Politica Regionala Corina Cretu, presedintele PES Sergei Stanishev, liderul S&D Gianni Pittella, secretarul general FEPS Ernst Stetter, premierul Lituaniei Algirdas Butkevičius, fostul premier belgian Elio Di Rupo, fostul premier italian Massimo D’Alema, fostul ministru grec al Mediului, Energiei si Schimbarilor Climatice Yiannis Maniatis, fostul ministru danez al Apararii Nicolai Wammen, vicepremierul Irlandei Joan Burton, liderul PSOE din Spania Pedro Sánchez Pérez-Castejon, liderul Partidului Muncii din Norvegia Jonas Gahr Støre, presedintele Adunarii Constituante din Tunisia Mustapha Ben Jafar, dar si reprezentanti ai mediului de afaceri european.

„Europa trebuie sa fie in prima linie in lupta impotriva schimbarilor climatice. Astazi, stanga europeana este unita la Paris pentru a sustine un acord ambitios, universal si necesar privind schimbarile climatice. (…) Ne dorim o tranzitie echitabila catre o economie durabila si cu emisii scazute de carbon. Viitorul planetei noastre este in joc. Trebuie sa actionam acum pentru a evita un nou esec ca la Copenhaga in 2009”, a declarat liderul grupului S&D din Parlamentul European, Gianni Pittella.

Intalnirea liderilor PES a precedat Conferinta „Tineri Progresisti pentru Climat” organizata de Fundatia Europeana pentru Studii Progresiste (FEPS) si Fundatia Jean Jaurès ce a avut ca teme principale de dezbatere efectele schimbarilor climatice, initiativele tinerilor de stanga pentru rezolvarea problemelor de mediu cu care se confrunta statele din Europa si utilitatea instrumentelor digitale pentru gestionarea transformarilor sociale si ecologice din Uniunea Europeana.