Monica Macovei, raportor al unui nou program european

Programul „Hercule III” va finanta cumpararea de echipamente si actiuni concrete de combatere a contrabandei cu tigari si cu alte mafuri si a contrafacerii.
Europarlamentarul Monica Macovei, raportor al Parlamentului European pentru Regulamentul Programului „Hercule III”, a explicat in plen destinatia fondurilor:

–        cumpararea de echipamente de scanare pentru identificarea marfurilor de contrabanda in camioane,

–        achizitionarea de sisteme automate de recunoastere a codurilor de pe containere si a placutelor de inmatriculare,

–        cumpararea de echipamente de supraveghere electronica (camere video, echipamente de ascultare, computere),

–        cumpararea de echipamente pentru comunicatii criptate,

–        cumpararea de echipamente si dispozitive pentru detectarea marfurilor de contrabanda si contrafacute pe baza caracteristicilor de miros ale acestora.

Numai in 2011, statele membre ale Uniunii au pierdut venituri fiscale de peste 11 miliarde de euro din cauza contrabandei cu tigari. Acesti bani au mers in buzunarele celor care controleaza crima organizata”, a spus Monica Macovei.

Monica Macovei a declarat ca, intre 2007 si 2013, Romania a primit aproximativ 3,5 milioane de euro prin bugetul „Hercule II. „In 2013, 9 proiecte din Romania au primit finantare prin „Hercule II”pentru: (1)cumpararea de sisteme de recunoastere automata a placutelor de inmatriculare, necesare Politiei pentru depistarea si urmarirea vehiculelor suspectate a fi implicate in activitati ilegale, (2)dresarea si transportul cainilor de serviciu, (3)achizitionarea de echipamente pentru detectarea documentelor false sau falsificate,(4)cumpararea de echipamente de localizare si urmarire”, a explicat Monica Macovei.

Programul “Hercule III”, care inlocuieste din acest an “Hercule II”, va functiona in cadrul financiar multianual 2014-2020. Cu un buget de peste 104 milioane de euro, Comisia Europeana va cofinanta prin „Hercule III”, cu sume de pana la 80 %, proiectele eligibile depuse de statele membre. Pentru statele care se confrunta cu riscuri mai mari in ceea ce priveste contrabanda si contrafacerea, rata de cofinantare va fi de maximum 90 %. Conform Analizei Anuale a Riscului FRONTEX 2013, nivelul de contrabanda cu tigari si contrafacere este mai mare in statele membre care au o frontiera terestra sau maritima cu Ucraina, Federatia Rusa si Belarus.

Metodele de contrabanda evolueaza rapid si apar noi moduri de operare, cum ar fi utilizarea avioanelor cargo si construirea tunelurilor de contrabanda. In 2012, echipajul unui avion cargo rusesc a introdus prin contrabanda aproximativ 4 milioane de tigari in Finlanda, prin zborurile lor saptamanale catre aceasta tara. In iulie 2012, autoritatile slovace au descoperit un tunel de contrabanda de 700 de metri, construit din Uzhgorod in Ucraina pana pe teritoriul slovac”, a declarat Monica Macovei.

Monica Macovei a introdus in acest Regulament indicatori clari si masurabili de performanta, cum ar fi numarul tigarilor de contrabanda confiscate intr-o perioada determinata de timp, pentru a evalua eficienta folosirii banilor.