Schimbările în relația cu UK la finalizarea perioadei de tranziție

1. Informații generale
Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a părăsit Uniunea Europeană la 1 februarie 2020.
Acordul de retragere încheiat între Uniune și Regatul Unit a intrat în vigoare la acea dată, asigurând ieșirea ordonată a Regatului Unit, precum și securitatea juridică în domenii importante, inclusiv drepturile cetățenilor.
În conformitate cu Acordul de retragere, dreptul Uniunii continuă să se aplice Regatului Unit și pe teritoriul acestuia pentru o perioadă de tranziție care durează până la 31 decembrie 2020.
Chiar dacă Uniunea Europeană și Regatul Unit vor încheia un parteneriat ambițios care acoperă toate domeniile convenite în declarația politică până la sfârșitul anului 2020, retragerea Regatului Unit din acquis-ul UE, piața internă și uniunea vamală, la sfârșitul perioadei de tranziție, va crea în mod inevitabil bariere în calea schimburilor comerciale și transfrontaliere, inexistente în prezent.
Începând cu 1 ianuarie 2021, vor exista consecințe pentru administrațiile publice, întreprinderi și cetățeni, indiferent de rezultatul negocierilor. Începând cu 1 ianuarie 2021, perioada de tranziție care permite participarea temporară a Regatului Unit la piața unică a UE și la uniunea vamală se va încheia, punând astfel capăt liberei circulații a persoanelor, a bunurilor și a serviciilor.

2. Informații specifice
a) Mobilitate
Începând cu 1 ianuarie 2021, libera circulație între Uniunea Europeană și Regatul Unit se încheie. Acest lucru va avea repercusiuni asupra facilitării mobilității pentru toți resortisanții UE care nu sunt beneficiari ai Acordului de retragere. Deplasările în Regatul Unit, inclusiv în scop de muncă, vor fi reglementate de legislația din Regatul Unit în materie de imigrație.
Informații privind noul sistem de imigrație în Regatul Unit pot fi consultate prin accesarea site-ului web: www.gov.uk/guidance/new-immigration-system-what-you-need-to-know.

b) Coordonarea sistemelor de securitate socială
Pentru resortisanții UE care vor exercita o anumită formă de mobilitate în temeiul noului regim al Regatului Unit, coordonarea actuală a sistemelor de securitate socială prevăzută de reglementările Uniunii va înceta să existe.
Chiar și în cazul unui viitor acord de parteneriat cu Regatul Unit, ar putea fi garantate numai anumite drepturi de securitate socială. Clauzele exacte care se vor aplica depind de rezultatul negocierilor dintre Uniunea Europeană și Regatul Unit cu privire la viitorul parteneriat, de exemplu cu privire la costurile asistenței medicale sau drepturile la pensie.

3. Linkuri utile:
In vederea pregătirii pentru sfârșitul perioadei de tranziție, Comisia Europeană a publicat comunicarea „Pregătirea pentru schimbări – Comunicare privind gradul de pregătire la sfârșitul perioadei de tranziție între Uniunea Europeană și Regatul Unit” care detaliază schimbările la nivelul UE, inclusiv impactul asupra cetățenilor.
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/?qid=1594383487124&uri=COM:2020:324:FIN
De asemenea, Comisia a pregătit avize de pregătire sectoriale, care pot fi consultate prin accesarea linkului: https://ec.europa.eu/info/european-union-and-united-kingdom-forging-new-partnership/future-partnership/getting-ready-end-transition-period
Avizele de pregătire specifice Ministerului Muncii și Protecției Sociale :
– aviz către părțile interesate– Retragerea Regatului Unit și Normele UE în domeniul detașării lucrătorilor :
https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/file_import/provision-services-posting-workers_ro_0.pdf
– aviz către părțile interesate– Retragerea Regatului Unit și Normele UE cu privire la Comitetele Europene de Întreprindere :
https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/file_import/transnational_workers_council_ro_1.pdf
Pe plan intern, mai multe detalii privind schimbările aduse de sfârșitul perioadei de tranziție, în domenii specifice, pot fi consultate accesând:
Ministerul Afacerilor Externe: http://www.mae.ro/brexit
Ministerul Afacerilor Interne: https://www.mai.gov.ro
Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri: http://www.imm.gov.ro/ro/mmaca/brexit
Casa Națională de Asigurări de Sănătate: http://www.cnas.ro/page/brexit.html