Taxa auto a fost suspendata

Taxa auto a fost suspendata.
Taxa auto a fost suspendata.

Taxa auto a fost suspendata.
Presedintele Traian Basescu a promulgat legea care prevede suspendarea taxei auto. Astfel, cei care vor cumpara masini nu vor mai fi nevoiti sa achite taxa de prima inmatriculare pana in ianuarie 2013. Pana in prezent, mii de romani au castigat in instanta anularea taxei auto, iar alte cateva milioane au achitat taxa.

Taxa de mediu, asa cum se va numi noua masura fiscala care va intra in vigoare de anul viitor, va fi colectata de catre Administratia Fondului pentru Mediu si va avea valoarea mai mica, potrivit unor surse din cadrul Ministerului Mediului.

„Sunt mai multi pasi care urmeaza a fi facuti. Nu vrem sa mai repetam greselile pe care le-au facut guvernele anterioare. In orice caz, va fi o dezbatere publica in momentul in care vom finaliza acest studiu. Se lucreaza si cu Ministerul de Finante pentru ca, dupa cum se stie, modul in care a fost implementata taxa auto a creat nu numai nemultumiri, dar are un impact asupra bugetului”, a afirmat ministrul Mediului, Rovana Plumb.

In opinia acesteia, Taxa auto a nemultumit pe toata lumea, in al doilea rand taxa auto a incalcat prevederile Tratatului Uniunii Europene, respectiv articolul 110 privind discriminarea. „Discutiile se afla intr-un stadiu destul de avansat, insa pana nu se finalizeaza studiul de impact economic nu vrem sa mai aruncam pe piata tot felul de sisteme care sa nu fie clare si, in orice caz, modul in care aceasta taxa de mediu va fi aplicata va face obiectul unei dezbateri publice. Cele 400 de milioane de euro, taxa incasata ilegal, va fi restituita de la bugetul de stat catre cei care au solicitat”, a adaugat Rovana Plumb.

Pasii prin care se recupereaza taxa auto:

  • un      cetatean isi aduce o masina la mana a doua din Uniunea Europeana, dar nu o      poate inmatricula daca nu plateste la Fisc o taxa.
  • 0      plateste, se duce la RAR cu dovada si isi inmatriculeaza masina.
  • apoi      se duce in instanta si cere restituirea taxei, considerand-o abuziva.
  • instantele      judeca dosarul in maxim doua termene, ii dau dreptate petentului si Fiscul      trebuie sa-i inapoieze cuantumul taxei.