UE, rezolutie SOC – Parlamentul European a votat renuntarea la ora de vara

oraDintre cei 549 de eurodeputati prezenti in Parlamentul European la sedinta de saptamana trecuta, o majoritate de 384 a votat să se renunțe la cele două fusuri orare de peste an – iarnă și vară. 153 de deputati au votat împotrivă şi 12 s-au abtinut.
Astfel, ora de vară urmeaza să fie scoasă din practică, iar ora de iarnă să fie valabilă pe întreg parcursul anului.
La sfârșitul anului trecut, Lituania a înaintat o cerere prin care cerea Uniunii Europene să renunțe la ora de vară. Asta pentru că era inutilă și punea în dificultate mare parte din locuitori. Lituania susținea că majoritatea oamenilor consideră enervant că trebui să-și adapteze ceasurile de două ori pe an.
Deputații europeni au acționat în consecință, după ce au luat în calcul mai multe variante. Prima ar fi disconfortul creat de schimbarea ceasului de două ori pe an, a celui fizic dar și biologic. În plus, deși s-a crezut că zilele mai lungi din timpul verii ajută la economisirea energiei, lucrurile stau puțin diferit. Unele studii au arătat că, în mare parte, energia este economisită, dar nu la nivelul scontat.
Cert este că rezoluția a fost votată de majoritatea deputaților, urmând ca România și restul statelor membre să o adopte, după ce își vor da acordul.