ACTA este sustinut de PDL?

ACTA este sustinut de PDL?
ACTA este sustinut de PDL?

Scandalurile internationale se tin lant dupa semnarea in secret, la Tokyo, a controversatului document ACTA (Tratatul Comercial Anti-Contra­fa­cere), care va instaura cenzura online: utilizatorii de internet ajung la cheremul organizatiilor care pretind ca detin drepturi de autor, vor fi presiuni si controale fara mandat judecatoresc, inclusiv pe aeroporturi. Raportorul PE al ACTA, francezul Kader Arif, a demisionat vineri denuntand negocierile cu privire la acest text controversat pe care l-a cali­ficat drept o „mascarada”, afirmand ca lanseaza „un semnal de alarma”.

PDL sustine ACTA?
Din pacate, si Romania se afla pe lista celor 22 de state europene care si-au pus semnatura, joia trecuta, pe documentul ACTA, fara ca Guvernul sa-si informeze sau consulte cetatenii. Europarlamentarul Sebastian Bodu, PPE, a precizat ca votul a fost unul de grup, dar si ca sustine in totalitate acordul, fara a face si alte comentarii.
Socialistii si liberalii, in Parlamentul European, au cerut, printr-o rezolutie, mai multa transparenta. Singurii care s-au opus acestei rezolutii au fost eurodeputatii PDL. Votul va fi in vara, sinsa, ACTA nu va trebui sustinuta in forma actuala, fara dezbateri si fara acord cu societatea civila.
Doar cei din PDL sustin aceasta reglementare, fara nici un fel de dialog cu societatea civila.

Anonymous se dezlantuie
Hackerii din cadrul grupului Anonymous au atacat sambata site-ul Guvernului slovac, pro­tes­tand fata de intentia acestuia de a semna acordul ACTA. Din aceleasi motive, hackerii au „inchis” site-urile Guvernelor polonez si ceh, ale bancii centrale lituaniene si Parlamentului European. De asemenea, Grupul Anonymous a adresat, vineri, un al doilea mesaj, romanilor, atragand atentia asupra ACTA: „Ar trebui sa stiti ca dincolo de jocuri video, filme si divertisment in general, exista lucruri importante care ii aduc pe oameni impreuna: comunicarea. Dreptul de a furniza si primi informatie este luat o data ce ACTA a fost semnat”, avertizeaza Anonymous, sustinand ca nu este un grup, nu este o organizatie, ci „toti cei care lupta impotriva sclaviei economice si monetare”.
„Trebuie sa realizati ca acesta este primul pas catre o dictatura care va limita libertatea de exprimare, drepturile noastre si, in cele din urma, dreptul de a trai pe aceasta planeta. Dar sa nu va temeti deoarece Anonymous este de partea voastra”, se arata in mesajul transmis pe YouTube.
ACTA a fost initiat in 2006 de Japonia, producand controverse din clipa in care WikiLeaks a publicat, in 2008, o versiune a textului. Documentul a primit anul trecut sustinerea SUA, Canada, Coreea de Sud.