Ce legatura este intre Sherlock Holmes, comisarul sef Catalin Georgescu si pistolul lui Niculae Badalau

Legatura ar putea fi una… ombilicala, din moment ce acest dr. Watson al economiei Romaniei, domnul ministru Niculae Badalau, din inalta sa pozitie, a sarit la jugulara unui biet comisar sef de provincie.
Lucrurile stau in felul urmator: in plina conferinta de presa, pe cand domnul ministru vorbea despre Bugetul national, revigorarea industriei armamentului, despre listarea la Bursa, rezerva de gaze a patriei, energia electrica, Cuprumin si Moldomin, Bruxelles si despre cum conduce domnia sa Consiliul format din ministri ai economiei din 27 de tari – a venit o intrebare care a avut darul sa il aduca cu picioarele pe pamantul stramosesc giurgiuvean.
“Care este stadiul anchetei furtului din locuinta proprie si personala a demnitarului, aflata in orasul Bolintin Vale si daca au fost prinsi faptasii?”
Cu schepsis, nu? Pasa in diagonala de la pivot la extrema…
Domnul ministru a prins mingea si a inceput driblingul cuvintelor. Totul i-a iesit perfect, parca astepta intrebarea si avea raspunsul pregatit. I-a iesit perfect “aroganta” cu Sherlock Holmes si cu pistolul pe care nu si l-a furat singur, ca nu era masochist sa ramana fara permis de port arma in plin sezon de vanatoare, etc…
Dar, mai bine sa il lasam pe domnul ministru Niculae Badalau sa va spuna mai multe despre aceasta adevarata… saga din nordul judetului (DEX ONLINE: SÁGA s. f. Povestire aparținând vechii literaturi scandinave, în care faptele istorice se împletesc cu elementele mitologice):
“Avem un nou sef de politie, caruia toata lumea ii face ode ca a venit Dumnezeu pe pamant si Sherlock Holmes era mic copil pe langa el. Eu vad ca mai mult bate campii, nu stiu ce produce sau ce face in judet. In discutiile cu primarii, acestia se arata extrem de nemultumiti vis a vis de siguranta cetateanului. Cred ca (domnul comisar sef – N.R.) ar trebui sa se ocupe de treburile pentru care e responsabil aici: siguranta cetateanului, pentru ca asta ii intra in atributii. Ar trebui sa isi aleaga oamenii dupa competenta si nu politic sau dupa prietenii. Eu stiu vreo sapte spargeri in care nimeni nu a fost nici macar banuit.
Ma abtin sa spun mai mult, pentru ca e o actiune in cercetare – un an, doi, trei – cat s-o cerceta e mai greu de spus.
Am auzit si povestea, cred ca lansata tot de acest minunat Sherlock Holmes, cum ca eu mi-as fi inscenat spargerea, ceea ce ma deranjeaza.
Sa isi vada de treaba lui, pentru ca nu am ajuns in stadiul de paranoia in care sa imi fur singur pistolul, verigheta si ceasul si sa fiu atat de masochist incat sa imi pierd dreptul la permisul de port arma. Ma deranjeaza cand bate campii, indiferent cat il lauda unii si altii.
Sa isi faca datoria! N-am vazut pana acum niciun plan de cooperare facut cu vreun primar, nici macar cu primarul municipiului. Au impresia (politistii – N.R.) ca ei sunt un fel de paznici care ne pazesc pe noi sa nu incalcam legea. Nu este asa, ei trebuie sa vina langa cetatean si sa vada care sunt nevoile comunitatii”.
Asadar, nicio legatura intre Sherlock Holmes, comisarul sef Catalin Georgescu si pistolul de negasit al ministrului Niculae Badalau, nu-i asa?
Ehe, alta ar fi fost situatia daca seful politiei ar fi fost… celalalt Catalin. Un adevarat James Bond autohton, sofer de elita al fostei prefecte, care ar fi dezarmat infractorii… Numai daca i-ar fi sagetat cu privirea si deveneau din spargatori de locuinte, lacatusi mecanici pro bono si din dealeri… vanzatori de praz.
Conan Doyle