Comunicat de presă USR Giurgiu – #Fără penali în funcții publice

Uniunea Salvați România lansează strângerea de semnături pentru o inițiativă cetățenească ce transpune în Constituție cea mai importantă solicitare a românilor care au protestat anul trecut și anul acesta în stradă: #Fără penali în funcții publice.
Uniunea Salvați România consideră că se impune introducerea acestei interdicții în Constituție, în contextul asaltului asupra Justiției pe care coaliția PSD-ALDE l-a început imediat după preluarea puterii cu OUG 13 și care a culminat, după 9 luni, cu proiectul de modificare a legilor justiției, ce subminează independența magistraților și anulează reformele pe care România le-a făcut în ultimii ani în acest domeniu.
Juriștii partidului Uniunea Salvați România au elaborat o propunere de articol care prevede că „nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de Președinte al României, cetățenii condamnați prin hotărâri judecătorești definitive la pedeapsa cu închisoare pentru infracțiuni săvârșite cu intenție“. Multe țări din Europa au astfel de interdicții în legislație pentru a limita corupția în instituțiile de stat.
Inițiativa cetățenească trebuie să strângă cel puțin 500.000 de semnături, în termen de 6 luni de la publicarea propunerii în Monitorul Oficial.
Uniunea Salvați România Giurgiu va plasa un cort în Piața Centrală a municipiului Giurgiu, în perioada 30 martie–30 iunie, unde îi așteaptă pe cetățeni să-și arate susținerea pentru aceasta inițiativă. Considerăm că giurgiuvenii sunt conștienți de cât de nocivă este corupția, cea care stă la baza principalelor problemele pe care le are municipiul și județul nostru în domenii precum sănătate, educație, dezvoltare economică și a infrastructurii.
Uniunea Salvați România își respectă promisiunea de a prelua mesajele oamenilor din stradă și de a le aduce în Parlament, pentru a deveni propuneri legislative. Obiectivul USR rămâne acela de a schimba modul de a face politică în România, în colaborare cu societatea civilă, pentru binele și interesele cetățenilor și nu pentru interesele personale și de partid, așa cum ne-au obișnuit partidele tradiționale.
Președinte USR Giurgiu,
Raluca Duțu