Concurenta neloiala: bugetari vs mediu privat

bugetariSalariile din sectorul de stat au crescut la dublu fata cele din mediul privat, ca urmare a politicianismului exagerat si a promisiunilor desantate din campaniile electorale. In aceasta situatie este evident ca indexarile salariale ale bugetarilor au efecte negative in mediul privat – unele firme raman fara angajati, pentru ca angajatii buni migrează către sectorul public… Asadar ne confruntam cu o concurenta neloiala a statului in ce priveste salariile oferite angajatilor.
Chiar si concurenta la facultati este un indicator important, care arata cum sunt platiti bugetarii in acest moment: 8 candidati pe un loc la jandarmi si 3,5 pe un loc la medicina ne demonstreaza ca s-a creat deja un dezechilibru care poate deveni periculos…
Perspectiva unui loc de muncă sigur, dar şi salariile mari de la stat au atras absolvenţii de bacalaureat spre profesii precum cea de jandarm, ofiţer de penitenciare sau medic.
Doar facultăţile cu profil IT, care livrează absolvenţi pentru mediul privat, au o concurenţă care se apropie de cea din facultăţile care formează viitori „bugetari”, scrie Ziarul Financiar.
Cea mai mare concurenţă s-a inregistrat la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” din Bu¬cureşti, Fa¬cul¬tatea de Jandarmi, unde pentru cele 44 de locuri bugetate la cursurile de zi s-au înscris 371 de candidaţi – concurenta de 8,43 candidaţi pe loc.
Pe locul doi în topul celor mai căutate facultăţi din cadrul Academiei de Poliţie se află spe¬cializarea Pentienciare din cadrul Facultăţii de poliţie, cu o concurenţă de 7 candidaţi pe loc (99 de înscrişi pentru 14 locuri), urmată de specializarea Ordine şi Siguranţă Publică tot din cadrul Facultăţii de Poliţie, cu o concurenţă de 5,88 de candidaţi pe loc (1.487 de înscrişi la 253 de locuri).
O concurenţă semnificativă a fost şi la facultăţile de pompieri şi de poliţie de frontieră din cadrul Academiei de Poliţie, unde concurenţa a fost de peste 5 candidaţi pe loc.
Asadar, mediul privat, oamenii de afaceri, au de ce sa fie ingrijorati de situatia actuala. Mediul privat este motorul care tine “in picioare” economia si finantele tarii, dar si salariile marite exagerat ale bugetarilor. Fara nicio inlesnire, fara nicio facilitate, ci doar cu “cocoase” pe care guvernantii le tot pun sistematic…