Declaratie politica a senatorului Cristian Marciu – “Primarul comunei Gaujani crede ca viitorul poate fi prevestit!”

Continuand seria prezentarilor localitatilor din judetul Giurgiu, in data de 6 martie, senatorul Cristian Marciu a sustinut o declaratie politica in plenul Senatului Romaniei.
Cu denumirea generica si deloc pretentioasa, “Primarul comunei Gaujani crede ca viitorul poate fi prevestit!”, senatorul giurgiuvean face o prezentare plastica a localitatii Gaujani, comuna situata in extremitatea sud-vestica a judetului Giurgiu.
Iata mai jos textul declaratiei politice:

“Marcu Dumitru, primarul comunei Gaujani din judetul Giurgiu crede ca viitorul poate fi prevestit!
Comuna Găujani, situată în extremitatea sud-vestică a județului, pe malul stâng al Dunării, la limita cu județul Teleorman și la granița cu regiunea Ruse din Bulgaria , pe Drumul Național 5C, care leagă Giurgiu de Zimnicea, are o populație în scădere , de 2.513 locuitori, cu o medie de vârstă înaintată. 80,9% dintre locuitori sunt români care trăiesc alături de o minoritate de 14,13% locuitori rromi, majoritatea acestora ortodocși (90,17%), dar există și minorități de adventiști de ziua a șaptea (2,98%) și creștini după evanghelie (2,03%).
Din 1981 Marcu Dumitru lucrează la Primăria din Găujani. Este de profesie contabil – deci aparent …nesentimental, ar putea spune cei care nu îl cunosc . Acum primar, a trecut aproape prin toate funcțiile existente în cadrul primăriei, știe absolut totul despre administrația locală, dar știe la fel de bine ce să facă în comună trecând de la indiferență și resemnare la proiecte care le fac viața mai frumoasă, pentru ca cetățenii să beneficize de un suflu nou,.
Îndemnul concetăţenilor săi şi convingerea că mult mai multe obiective, folositoare întregii comunităţi, merită să fie împlinite, dar mai ales capacitatea sa de observare și de ascultare corectă a problemelor cetățenilor, l-au condus în 2012 la decizia să candideze pentru funcţia de primar. Este primarul comunei Găujani din anul 2012, când , candidând din partea Partidului Național Liberal, a fost ales cu 53.95 %.
În anul 2016 a câștigat alegerile locale cu 55.71%, candidând din partea Partidului Social Democrat, pentru că cetăţenii au înţeles că primarul, împreună cu salariaţii din aparatul de specialitate al primarului, acţionează în folosul comunităţii. Este motivul pentru care și actualul consiliul local compus din 11 consilieri a fost ales în anul 2016 cu 54.33% din voturi exprimate pentru Partidul Social Democrat : 7consilieri locali sunt de la PSD, 2 de la Partidul Național Liberal un consilier este de la Partidul Mișcarea Liberală , 1 consilier provine de la ALDE.
Pe durata mandatelor sale de primar a muncit mult și a obținut încrederea oamenilor doar pentru că a dovedit deschidere faţă de propunerile venite din partea cetăţenilor și are o colaborare tot mai bună cu aceștia.
În ceea ce privește asistența socială, în anul 2017 în comuna Găujani s-au înregistrat 247 dosare privind venitul minim garantat care cuprindeau 227 copii sub 18 ani, dintr-un număr de 607 persoane. S-au făcut economii importante de fonduri, pentru că beneficiarii de ajutor social au fost implicați în majoritatea schimbărilor din comună la toate lucrările la care se pricepeau: şcoala a fost zugrăvită , Căminului Cultural al comunei a fost reabilitat, mobilierul școlar s-a reparat doar cu persoanele ce beneficiază de venitul minim garantat. Anul trecut, datorită lipsei forței de muncă la nivel național, societățile comerciale puternice din orașe dar și din capitală s-au deplasat în comună și au recrutat forță de muncă din rândul asistaților sociali, în felul acesta s-a redus numărul de beneficiari de ajutor social. La data de 31.12.2018 erau înregistrate 110 dosare, cu 253 beneficiari, majoritatea femei tinere cu copii sub 7 ani, bărbații găsindu-și astfel locuri de muncă mai bine plătite în municipiul Giurgiu și în capitală.
În comuna Găujani își desfășoară activitatea patru societăți comerciale în domeniul agricol, care exploatează cca 90% din terenul comunei și încă 9 firme private desfășoară activități de comerț.
Lucrări importante au fost realizate de către primarul Dumitru Marcu, cu sume din bugetul local , cu sprijinul consiliului local și drămuind cu atenție fiecare leu din bugetul comunei :
Renovarea primăriei , căminului cultural , realizarea unui dispensar , construirea câtorva terenuri de sport, pentru cei circa 200 tineri din comună, modernizarea drumurilor, reabilitarea iluminatului public cu lămpi pe led în proporție de 85% și pietruirea a 1,5 km drumuri comunale sunt lucrări realizate și care nu pot fi contestate.
Primarul Marcu Dumitr este cel de numele căruia se leagă reabilitarea Grădiniței de copii din satul Găujani și sediul Bibliotecii comunale, o bibliotecă cu un fond de carte valoros, de peste 12500 volume, cu calculatoare racordate la internet și desigur, pornind de aici, și cu cititori activi. În anul 2018 a efectuat un studiu de fezabilitate pentru introducerea apei curente în toate cele trei sate ale comunei: Cetățuia, Găujani și Pietrișu.
Și cu această fundație începe schimbarea reală, prin Programul Național de Dezvoltare Locală – PNDL 1 promovat de coaliția de guvernare PSD-ALDE, prin care s-au găsit soluții pentru următoarele proiecte:
• Asfaltare drumuri stradale în lungime de 9 km în satele Cetățuia, Găujani și Pietrișu în valoare de cca 9,5 mil.lei, contracte de finanțare cu Ministerul Dezvoltării.
Prin PNDL 2 ne spunea primarul că efectele încep să se vadă în întreaga viață a comunei, pentru că acest program național în comuna Găujani vizează un proiect de Modernizare drumuri de interes local în lungime de 8,5 km în valoare de 7,451.432 mil.lei, dar și o reparație capitală la Școala gimnazială din satul Găujani în valoare de 1.450.000 lei. Caracteristic învățământului din comună este faptul că absolvenții învățământului gimnazial sunt îndrumați și majoritatea optează pentru învățământul profesional, în unități de învățământ din municipiul Giurgiu, pentru că este mare nevoie de sudori, instalatori, tâmplari și electricieni în județ.
Iată, acestea sunt motivele pentru care primarul Marcu Dumitru, crede că viitorul poate fi prevestit. La Găujani din județul Giurgiu, într-o comună în care scrieri mai vechi spuneau că până mai ieri femeia pupa mâna bărbatului și nu îndrăznea să-i zică tu, busola din sufletul lui Marcu Dumitru are un Nord care indică permanent credința că satul românesc are forța de a se reinventa, că nu s-a pierdut nimic din ce este în interior, din ceea ce vindecă și hrănește sufletul, ba dimpotrivă, la Găujani s-au adăugat noi niveluri de confort material. Există speranță!”
SENATOR PSD DE GIURGIU CRISTIAN MARCIU