Deputatul Alexandru Andrei nu este de acord cu relaxarea conditiilor de procurare, detinere si pastrare a armelor de foc

In urma cu cateva zile, Senatul Romaniei a adoptat o serie de modificări la regimul armelor și munițiilor, prin care sunt relaxate condițiile generale de procurare, deținere, păstrare și folosire a armelor, precum și privind cantitatea de muniție permisă, dar și condițiile de prelungire a permisului de armă.
Astfel, armele letale vor putea fi cumpărate fără curs de instruire, inclusiv de condamnați la închisoare pentru nerespectarea regimului armelor, refuzul examinării psihologice sau contravențiile nu vor mai anula dreptul de deținere a armelor, iar cantitatea de muniție permisă va fi majorată. Modificările au fost inițiate în principal de senatorul PSD Tit-Liviu Brăiloiu și susținute de majoritatea parlamentară, printr-un raport întocmit chiar în preziua votului, fără ca opoziția să aibă vreo obiecție la aceste noi prevderi.
A fost amendat astfel un proiect de lege inițiat recent de Guvern, prin care tinerii sub 18 ani pot folosi arme de tir în scopul excluisv al practicării tirului sportiv, dar pentru permisul de armă neletală vor trebui îndeplinite condiții similare ca pentru armele letale. Executivul a stabilit în proiect și ca termenul de predare a armelor, în urma suspendării sau anulării permisului, să fie prelungit, fiind introduse noi condiții și pentru colecționarea armelor de panoplie.
Deputatul Ioan Andrei Alexandru, secretar al Comisiei de Aparare din cadrul Camerei Deputatilor crede ca legislatia este mult prea relaxata in ce priveste regimul armelor si se declara ingrijorat, spunand ca domnia sa militeaza din contra, pentru inasprirea acestor conditii…
“Modificarea legislației privind obținerea și deținerea armelor de foc, în sensul relaxării condițiilor impuse – modificare aprobată zilele trecute în Senat – este o problemă ce mă îngrijorează, personal, militând pentru înăsprirea acestor condiții, nicidecum pentru relaxare. Consider că decizia de a relaxa legislația din domeniu reprezintă o amenințare pentru siguranța românilor. Nu este posibil ca un deținător de armă, care a încălcat legislația și, ca urmare, i s-a retras acest drept, să poată să reintra ”lejer” în posesia armei respective, la fel cum nu cred că este posibil ca cei ce au suferit condamnări pentru încălcarea regimului armelor, să aibă dreptul de a deține din nou arme. De aceea, la momentul când proiectul legislativ va ajunge în Camera Deputaților – cameră decizională – voi vota categoric împotrivă!”, a declarat deputatul Alexandru Andrei.