Deputatul Alexandru Andrei: “Politia Rutiera sa puna mai mult accent pe politicile de preventie, in detrimentul numarului si valorii sanctiunilor aplicate”

“Prevenție, nu sancțiuni! Acesta a fost principiul după care s-au ghidat inițiatorii unei modificări a legislației rutiere – mai exact a O.U.G nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice din România – modificare ce a fost dezbătută și aprobată joi de Camera Deputaților, în calitate de for decizional.
Cea mai importantă schimbare in O.U.G. vizează aparatele radar. Sper că prin aceste noi modificări Poliția Rutieră va pune un accent mult mai mare pe politicile de prevenție în trafic, în detrimentul numărului și valorii sancțiunilor applicate” a precizat deputatul giurgiuvean, Alexandru Andrei.
Potrivit modificărilor aprobate, ”în cazul utilizării dispozitivelor radar instalate pe autovehicule staţionare sau pe suporţii amenajărilor rutiere ori a utilizării dispozitivelor radar de tip pistol, este obligatorie presemnalizarea prezenţei acestora în zona drumului public prin panouri de atenţionare postate mai înainte pe sensul de mers, cu minimum 500 metri în localitate şi cu minimum 2.000 metri în afara localităţii, dar nu mai mult de 1.000 de metri în localitate şi 4.000 de metri în afara localităţilor faţă de radar”.
Panourile care vor atenţiona existenţa maşinilor cu radare vor trebui montate de administratorii drumurilor, la cererea poliţistului.
De asemenea, dispozitivele radar de tip pistol nu vor mai putea fi folosite la mai mult de zece metri de maşina de poliţie.
O altă schimbare importantă este dispariția mașinilor de Poliție neinscripționate, fiind introdusă obligativitatea de a avea la vedere inscripţionate semnele Poliţiei Rutiere.