Senatorul Cristian Marciu – inca o declaratie politica prin care promoveaza localitati din judetul Giurgiu

In urma cu cateva zile, senatorul PSD de Giurgiu, Cristian Marciu a sustinut in plenul Senatului o declaratie politica prin care a aratat modul in care s-a dezvoltat in ultima perioada, comuna Gostinu.
Sub titulatura „O fostă raia turcească din JUDEȚUL GIURGIU poate intra în circuitul național de turism!”, senatorul giurgiuvean a captat, prin expunerea sa, atentia colegilor aflati in sala.
Va prezentam mai jos textul declaratiei politice:
„GOSTINU, comună de gradul trei din Județul Giurgiu, cu un singur sat și o populație în scădere, de cca două mii de locuitori, în granițele sale actuale o găsim la 17 km de Giurgiu și punctul vamal Giurgiu – Ruse și la 70 km de București.
Astăzi, principalele preocupări ale locuitorilor sunt legate de agricultură și de creșterea animalelor – porcine, ovine, bovine, de altfel vechea tradiție, specifică zonei de Sud a țării, însă cu siguranță activitatea lor ar fi fost pe pierdere fără subvențiile primite de la Uniunea Europeană și Guvernul PSD-ALDE al României!
Din anul 2016 Consiliul local are 11 consilieri, dintre aceștia 9 provin de la Partidul Social Democrat , unu de la Partidul Național Liberal și un consilier de la Partidul Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE) .
Înainte de anul 2008, când a devenit primar al comunei GOSTINU, Dumitru Văcaru lucrase 32 de ani tehnician la Ocolul Silvic, peste 90% din activitate desfășurându-se pe teren. Pădurea l-a învățat să fie un om practic, să se adapteze naturii și să o respecte – și abia apoi să încerce să o stăpânească! O strategie asumată, pe care a reluat-o și care îi este de folos acum în politică.
În 2016, primarul Dumitru Văcaru de la Partidul Social Democrat – PSD a câștigat în comuna Gostinu alegerile locale cu 88,91% voturi – 1147 fiind exprimate în favoarea sa, cu 3,5% mai mult decât cele exprimate pentru alegerea consiliului județean.
El face parte dintre primarii din județ aflați la al treilea mandat, cu realizări numeroase în portofoliu :
 Clădirea dispensarului a fost reabilitată, cuprinde un cabinet medical individual, o farmacie, un cabinet stomatologic , toate dotate cu aparatură de ultimă generație, care funcționează foarte bine, iar oamenii sunt mulțumiți de prestații.
 Reabilitarea integrală a Școlii generale Anghel Mareș a fost încheiată cu succes (tavane false, instalație electrică nouă, parchet, zugrăveli interioare și exterioare, toalete interioare realizate) ;
Cu sprijinul Consiliului local și prin managementul de excepție adoptat de Dumitru Văcaru, bazat pe ECONOMII, ORIUNDE SE POT FACE ELE, comuna Gostinu dispune anual de 12-13 mild. lei vechi, sume folosite doar pentru investiții. De altfel Primăria are un personal extrem de redus – 5 funcționari publici, în rest fiind angajați 8 muncitori implicați în toate lucrările de igienizare, decolmatare șanțuri, întreținerea parcurilor și a spațiilor verzi din comună dar și în activități de deszăpezire iarna. Este motivul pentru care Comuna Gostinu nu a fost izolată iarna și nu are nevoie să încheie contracte de deszăpezire. Cu o bună organizare și cu costuri aproape nesemnificative, în interiorul comunei iarna drumurile sunt practicabile, fiindcă are în dotare un buldoexcavator cu lamă de deszăpezire și folosește nisip preluat de la plaja locală Gostinu.
– Același buldoexcavator este folosit pentru igienizarea localității și a celor două parcuri pe care le-a realizat în comună.
– Pentru iluminatul public comuna nu are contract de întreținere lunară, dar se face revizia iluminatului public de două ori pe an – toamna și primăvara – și acest lucru înseamnă iarăși economii la bugetul local.
Primarul Văcaru spune că accesarea fondurilor europene reprezintă singura șansă de dezvoltare a comunei, însă proiectele necesită o bună pregătire, consecvență si angajament pe termen lung.
Comuna beneficiază de proiecte finanțate din fonduri europene :
– Realizarea drumului de exploatație agricolă din asfalt de 7,3 km, care permite accesul locuitorilor la exploatațiile agricole pe cca 600 ha, proiectul are o valoare de 1,25 mil. euro, cu finanțare integrală de la Uniunea Europeană și Ministerul Agriculturii.
Gostinu a făcut parte din Raiaua Giurgiu a Imperiului Otoman peste 400 de ani, între anii 1417-1829. În anii noștri localitatea poate deveni un colț de rai prin punerea în valoare a potențialului turistic. Alături de altele două locații din Județul Giurgiu cu superbe plaje dunărene naturale – în municipiul Giurgiu – la Piciorul Podului și în Comuna Slobozia, Gostinu ar putea să intre în circuitul turistic național. Un impediment major însă îl reprezintă faptul că autorităţile locale nu pot face investiţii în infrastructură din bugetul propriu în terenuri care nu le aparțin și nu pot accesa nici proiecte pe fonduri europene, dacă zona este inundabilă, pentru ca locuitorii și vizitatorii să profite la standarde înalte de plaja locală.
Un prim pas a fost făcut prin accesarea unui proiect de 1,45 milioane de euro, pentru dezvoltarea propriilor facilităţi turistice , proiect care a venit în urma înfrățirii cu o localitatea Vetovo din Bulgaria și a adus comunei un centru de informare turistică și un loc de agrement la Dunăre. S-au construit astfel 12 căsuţe pescăreşti, în spatele digului de apărare, la 500 de metri de plajă, acolo unde nu este zonă inundabilă, fiecare căsuţă fiind prevăzută cu două paturi.
Cele mai multe plaje dunărene naturale din țară sunt pustii , dar Comuna Gostinu are o plajă naturală, cu nisip fin, lungă de 1,5 km și aproape 100 m lățime, pe celălalt mal fiind Bulgaria, care atrage anual turiști din toată țara. Turismul depinde de această plajă naturală chiar dacă este neamenajată. Aici, Primăria face săptămânal curățenie, deși plaja aparține Apelor Române, iar pădurea – Direcției Silvice Giurgiu.
Dumitru Văcaru are în vederea realizarea și altor proiecte transfrontaliere, motiv pentru care comuna Gostinu s-a înfrățit cu localitatea Sandrovo Districtul Ruse, Bulgaria.
De asemena, la Gostinu se poate practica turismul piscicol la Dunăre dar și pe cursurile interioare de apă – canale de desecare, canale de irigații.
O altă soluție, care va sprijini dezvoltările economice viitoare la Gostinu sunt proiectele implementate :
Prin PNDL 1 :
• Sistem de captare , stocare și distribuție apă potabilă în comună, investiție în valoare de 2347195,52 lei;
• Modernizare drumuri locale în comuna Gostinu , investiție în valoare de 1020730,30 lei.
• Modernizare drumuri de interes local în comuna Gostinu, concretizat prin asfaltarea a 5,7 km cu șanțuri betonate și podețe de acces în gospodării, cu o valoare de 5,4 mil.lei.
Prin PNDL 2 cele două proiecte eligibile depuse vor reprezenta practic asfaltarea integrală și rețea de distribuție apă potabilă pentru întreaga comună:
• Asfaltarea drumurilor de interes local în comuna Gostinu în valoare de 6.021.619,43 lei ;
• Extinderea rețelei de distribuție apă potabilă 21,5 km în comună, în sumă de 2.572.725,26 lei, prin care din 2018 .
Ca și în familie , nici societatea nu se dezvoltă când este scandal! De aceea, una dintre dorințele primarului Dumitru Văcaru este ca Guvernul PSD –ALDE să fie lăsat să lucreze.
Doar așa va reuși să implementeze Programul de Guvernare pentru care a fost votat de cetățenii din GOSTINU cu 73,08% din voturi! Vă mulțumesc!”
SENATOR PSD DE GIURGIU,
CRISTIAN MARCIU