Senatorul Cristian Marciu, ingrijorat de piata muncii din judetul Giurgiu – declaratie politica in Senatul Romaniei

marciu cristian danIn data de 31 octombrie 2017, senatorul PSD Cristian Marciu a avut o declaratie politica in sedinta Senatului Romaniei, intitulata “Alarma la nivelul pietei muncii!”.
Senatorul giurgiuvean se arata ingrijorat de faptul ca la nivelul judetului Giurgiu lipseste forta de munca calificata, iar firmele si companiile sunt nevoite sa aduca muncitori calificati din alte zone.
Reproducem aici textul integral al declaratiei politice:
“DECLARATIE POLITICA
In județul Giurgiu, ca și la nivel national, este necesară o analiză riguroasă a necesarului din ce în ce mai mare de forță de muncă calificată. Au fost situații în care unele firme nu au avut de unde să angajeze tineri sau muncitori calificaţi şi au fost nevoite să aducă oameni din alte zone pentru a putea finaliza anumite lucrări.
În prezent, şcolile de meserii sunt puţine şi nu îi atrag pe elevi. Din cele 35.000 de locuri disponibile în învăţământul profesional şi tehnic, jumătate au rămas neocupate , în contextul în care rata şomajului în rândul tinerilor în România este aproape 21%, peste media europeană.
Deși legislația recentă din România permite statului să ofere angajatorilor subvenții pentru absolvenții de învățământ superior și pentru cei cu studii medii,
• Se impune ca autorităţile, angajatorii /companiile interesate de forţă de muncă calificată, inspectoratele şcolare judeţene și agențiile județene de ocupare a forței de muncă să conceapă planuri de dezvoltare a şcolilor de arte şi meserii şi de creştere a numărului de locuri la clasele profesionale pentru a forma muncitori ale căror competențe profesionale să răspundă cerințelor actuale de pe piața muncii.
• Compania Naţională de Investiţii ia în calcul chiar construirea şi reabilitarea unor internate vizând aceste clase de meserii , însă necesită adoptarea unei strategii care să permită:
– să li se asigure elevilor burse lunare pe durata anilor de studiu în care vor învăța o meserie;
– să li se confirme că după terminarea școlii vor avea locuri de muncă garantate , bine plătite .
• Latura aplicativă trebuie să fie pregnantă în formarea tinerilor, pregătirea practică generală, concretă într-o meserie să facă posibilă angajarea calificată a tânărului imediat după terminarea liceului. Cu alte cuvinte, în prezent, după terminarea liceului absolvenții noștri nu sunt pregătiți să dea piept cu viața și să-și găsească propriul echilibru financiar, profesional, drumul și rostul în societate.
• Se impune o altă abordare chiar de la nivelul învățământului gimnazial, vizând introducerea unor ore pentru deprinderea abilităților practice – ateliere diferite ca tematică : pictură, confecții metalice, prelucrări ale lemnului (traforaj), cusături tradiționale, preponderent în mediul rural – agricultura. Oricât de mărunte par, aceste activități dezvoltă atenția, abilitățile practice , creativitatea , interesul și respectul pentru muncă din partea elevilor.
• La Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi organizată în județul Giurgiu luna aceasta au participat 48 angajatori – din cei 163 contactați, care au oferit 440 locuri de muncă vacante în domenii variate: construcții, industria confectiilor, industria alimentara, servicii, comerț.
Specialiştii din AJOFM Giurgiu au apreciat că absolvenții prezenți au fost dezinteresați în ceea ce privește integrarea pe piaţa muncii. Din totalul de 285 participanți nu a fost niciunul angajat , doar 63 dintre cei 140 absolvenți prezenți au fost preselectați în vederea susţinerii de probe de lucru sau interviuri la sediul firmelor! Sunt martori ai istoriei giurgiuvene care îmi relatau cu nostalgie la biroul parlamentar cum, odinioară , la renumitul Șantier Naval din Giurgiu lucrau chiar 4 generații din aceeași familie! De cele mai multe ori cel mai mic din familie devenea ucenic după ce, ducând sufertașe cu mâncare prindea drag de meseria părinților săi. Recent, însă, actualei conduceri i-a fost imposibil să găsească 60 de muncitori calificați din Giurgiu în meseria de sudor – o meserie bine plătită de altfel!
• Nu în ultimul rând constatăm că prin bursele locurilor de muncă pentru străinătate facilităm plecarea muncitorilor de la noi! Dacă angajatorii din economia românească nu vor conștientiza că a venit momentul să facă cât mai atractive ofertele de angajare pentru forța de muncă calificată , pentru a elimina migrarea forței de muncă calificate românești în afară, există riscul ca și muncitori necalificaţi să găsim tot mai greu.
SENATOR PSD DE GIURGIU, MARCIU CRISTIAN”