Senatorul Cristian Marciu – preocupat de repunerea in functiune a sistemului de irigatii din judet

Marciu CristianDin postura de senator al Romaniei, social-democratul Cristian Marciu nu a uitat nicio clipa ca cetatenii judetului l-au trimis in parlament sa le reprezinte interesele.
Imediat dupa vacanta parlamentara, senatorul giurgiuvean a inceput activitatea in forta cu o intrebare adresata ministrului energiei, cu o declaratie politica (ambele vizand repunerea in functiune a sistemului de irigatii, dar si cu o interpelare adresata ministrului agriculturii, care vizeaza soarta a 360 de hectare de teren din Greaca.
Intrebarea adresata ministrului energiei, la care senatorul giurgiuvean solicita raspuns scris se refera la gasirea de catre expertii ministerului a unor solutii privind eligibilitatea cheltuielilor pentru realizarea liniilor de aprovizionare cu energie electrică a stațiilor de pompare apă pentru irigații. Iata mai jos textul intrebarii:

“În cadrul întâlnirilor din județul Giurgiu, fermierii interesați de accesarea fondurilor europene în domeniul irigațiilor, mi-au semnalat că este necesar să se găsescă o soluție la una dintre situațiile cu consecințe grave care s-au produs după Revoluție – devalizarea liniilor de aprovizionare cu energie electrică a stațiilor de pompare. Soluția pentru această problemă, care are o anumită pondere, nu s-a dat până acum.
Vă rugăm să analizați la nivel de experţi din cadrul Ministerului Energiei acest subiect, pentru a veni cu soluții în sprijinul fermierilor, astfel încât să poată fi acoperită nevoia reală a României referitoare la sistemele de irigaţii din infrastructura secundară .
Solicit răspuns în scris.
Cu stimă,
SENATOR PSD MARCIU OVIDIU CRISTIAN DAN”
Data: 5 februarie 2018

Declaratia politica vizeaza gasirea unor solutii tehnice pentru constituirea de asociatii ale utilizatorilor de apa. O declaratie bine documentata, care ne arata ca senatorul Cristian Marciu este bine ancorat in realitate si cunoaste problemele judetului.
Va prezentam mai jos textul declaratiei politice:

“Irigațiile sunt necesare pentru asigurarea unor producții agricole mari, de calitate și stabile . În 1989 suprafața irigată a României era cu mult peste cea necesară pentru asigurarea securității alimentare la nivel național (cuprindea 3,2 milioane hectare și existau 375 sisteme mari de irigații) ,
dar a scăzut uluitor la circa un milion de hectare în prezent.
In ceea ce privește Județul Giurgiu:
o în anul 1989 erau 153.000 ha teren irigate,
o în anul 2001 nu mai erau nici 3.000 ha,
o acum se pot iriga cca 15.000 hectare, sistemele de irigații degradându-se treptat. Din perioada 2001-2004, nu s-a mai făcut nimic în județul Giurgiu. Guvernarea P.S.D. a alocat atunci județului 153 mild. lei, bani care au permis Administrației Naționale de Imbunătățiri Funciare să repare stațiile de pompare iar I.R.E. să refacă traseele de distribuție energie electrică – inclusiv stîlpii. În județ mai funcționează doar 3 sisteme de irigații:
La Găujani – prin preocuparea ing Cozma Măroiu;
– La Frătești – prin preocuparea ing. Cireap;
– La Adunații Copăceni – prin preocupările ing. Tevanov;
Li se adaugă acestora stațiile de desecare Greaca, Băneasa, Prundu.
Pornind de la această situație, a devenit limpede faptul că, dacă se dorește ca irigațiile să devină activități viabile, trebuie să fie însoțite de o reformă instituțională, concretizată în transferul managementului acestor activități către utilizatori. Astfel că, sub egida Prefecturii județului Giurgiu, s-au organizat mai multe întâlniri cu scopul de a găsi soluții pentru constituirea de asociații ale utilizatorilor de apă – care se pot adapta ușor reformei și noilor mecanisme de subvenționare, întrucât tendința viitoare este ca procesul de comasare să implice tot mai multe terenuri și/sau societățile comerciale să intre în cadrul sectorului agriculturii irigate, mai ales că aceste asocieri permit:
1. Irigarea terenurilor cu apă gratuită și obținerea de recolte în cantități și de calitate mai bună ;
2. Accesarea de proiecte pentru repararea stațiilor de pompare de cca 1 mil. Euro fiecare prin care devin posibile: refacerea stațiilor, dotarea cu pompe, electromotoare, tablouri electrice șamd.
Inițial cercul discuțiilor a fost mai restrâns și participanții mai reticenți, ulterior s-au reluat discuțiile și au fost invitați primari și fermieri din comunele Stoenești, Călugăreni, Izvoarele, Putineiu, Frătești și Stănești . Pentru că au existat unele aspecte ce nu erau clare sau care necesitau și discutii extinse, Instituția Prefectului a dispus înființarea unei ample comisii de lucru constituită din reprezentanți ai săi, de la Direcția Agricolă – care este și coordonatorul comisiei, dar și de la ANIF, APIA și de la fiecare primărie implicată. Comisia se va deplasa și va efectua analize în județ, având stabilite termene de raportare bilunare.
 Luând în considerare aceste aspecte, cea mai importantă idee este aceea de a găsi soluții pentru a se putea comasa terenurile de pe lângă fiecare dintre stațiile de pompare a apei care aparțin de Administrația Națională de Imbunătățiri Funciare – ANIF. In prezent aceste stații sunt dezafectate și/sau distruse. Este cert faptul că se impune o consultare și găsirea de soluții cu sprijinul A.P.I.A., de așezare faptică în teren a acelor proprietari individuali care sunt de acord cu constituirea asociațiilor utilizatorilor de apă. Problema o reprezintă proprietarii care nu doresc să acceseze această posibilitate , majoritatea din lipsă de informații, în lipsa unor întreprinzători cu spirit comercial care să-și permită să irige și poate și datorită lipsei de încredere manifestată de fermieri față de Administrația Națională a Imbunătățirilor Funciare. Acțiunea nu este simplă, dacă avem în vedere că într-o parcelă de teren, aflată în apropierea stațiilor de pompare a apei pot fi și 100 de proprietari.
 Implicarea ENEL este imperios necesară pentru refacerea traseelor de distribuție a energiei electrice la stațiile de pompare.
Altfel, dacă vom merge numai cu rugăminți la Dumnezeu și nu ne ajutăm singuri, dacă nu vom găsi soluțiile tehnice cele mai bune, vom pune stavilă dezvoltării unei agriculturi performante – sector vital țării pentru asigurarea securității alimentare la nivel national.
SENATOR PSD MARCIU OVIDIU CRISTIAN DAN”
Data: 7 februarie 2018