Publicat : lun, mai 14th, 2018

Pozitia senatorului Niculae Badalau – Balta Hobaia: situatie juridica, interese financiare, beneficii pentru comunitatea locala…

In conferinta de presa organizata saptamana trecuta la sediul PSD Giurgiu, subiectul cel mai discutat a fost cel legat de scandalul media provocat de initiative senatorului Niculae Badalau de a trece “Balta Hobaia” (de fapt un lac de acumulare), prin Lege, de la Apele Romane in administrarea Consiliului Judetean Giurgiu.
Senatorul PSD de Giurgiu a facut un scurt istoric al acestei acumulari, a carei constructie a inceput in ’79 prin decret semnat de Ceausescu, lucrare pentru care s-au facut exproprieri pe o suprafata de 19,5 hectare (acum balta are intre 299 si 301 hectare, in functie de niveliul apei – N.R.). Acumularea avea si are in primul rand, rolul de a prelua viiturile – fiind legata cu un canal de raul Arges – locul II il ocupau irigatiile, apoi adaparea animalelor si abia pe locul IV este rolul exploatare piscicola.
“Statutul juridic al acestui lac este urmatorul: se afla in proprietatea statului, in administrarea Apelor Romane, care trebuie sa il administreze asa cum spune legea, in principal pentru a prelua viiturile, apoi pentru irigatii (acolo fiind construite doua statii de pompare), insa nu s-a intamplat niciodata asa… Cel care a preluat balta a incheiat contractul de prestari servicii si a blocat drumurile de acces spre terenurile oamenilor…
Nu stiu de unde a iesit zvonul ca eu as vrea sa preiau aceasta balta. Fiind nascut in Ogrezeni, in campania electorala i-am promis domnului primar Jean Jipa ca ma voi zbate pentru ca balta sa le revina locuitorilor din comuna, asa cum a fost si inainte. De aceasta balta nu poate beneficia doar un singur om (Dan Pasat – N.R.), ci toti cetatenii care au muncit la construirea ei (din Ogrezeni, Bucsani si Gradinari – localitati pe unde “trece” aceasta balta). Eu vreau sa repun in albia fireasca adevarul istoric a acestei suprafete de apa”, a declarat Badalau.
Mai mult de atat, senatorul giurgiuvean a negat ca ar avea vreo polita de platit omului de afaceri Dan Pasat – administratorul Baltii Hobaia – insa spune ca sunt nereguli crase in actele intocmite intre firma care administreaza balta si Apele Romane, contractul fiind expirat din 2016, de atunci incoace fiind doar prelungiri prin acte aditionale.
“Daca ne uitam pe cifrele de afaceri a firmei care administreaza balta o sa remarcam ca aceste cifre sunt foarte mici si atunci ma intreb de unde atata inversunare pentru a pastra o afacere din care nu iese profit?
Adevarul este ca in toata aceasta “afacere” sunt niste documente ilegale pe care foarte curand o sa le trimit la Parchet pentru verificare”, a mai precizat Badalau.
Senatorul a mai spus ca daca proiectul de Lege va trece de Camera Deputatilor, care este camera decizionala, Consiliul Judetean Giurgiu va face parteneriate cu cele trei localitati (Ogrezeni, Bucsani si Gradinari), carora le va reveni partea de dezvoltare turistica si piscicultura.
Pentru a stopa carcotelile, voi initia o propunere legislativa, prin care aceasta balta sa fie declarata zona protejata, situatie in care vor fi interzise proiectele imobiliare. Avem exemplul de la Comana, nu vad de ce n-am putea sa il implementam si aici”, a mai declarat Niculae Badalau.

Despre autor

-