Primaria a rezolvat in 9 zile ce trebuia sa faca ADI-ul in 90 de zile

In conferinta de presa de miercuri, 13 februarie, primarul municipiului, Nicolae Barbu s-a dezlantuit in declaratii si a explicat cum s-a ajuns in situatia ca municipalitatea sa rezolve problema salubrizarii orasului in numai 9 zile.
Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara (ADI) “Management eficient pentru un judet curat”, entitatea care se ocupa de salubrizarea localitatilor din judet (inclusiv municipiul Giurgiu), stia de 90 de zile de intentia GIREXIM de a rezilia contractul, insa nu a miscat un deget pentru rezolvarea situatiei din ograda proprie. Astfel ca ADI s-a trezit, cu 10 zile inainte de termenul limita, sa declare – impreuna cu Institutia Prefectului – iminenta unei situatii de urgenta si sa anunte Primaria Giurgiu ca mai are 9 zile in care “are dreptul si are voie” sa gaseasca o firma de salubrizare, sa negocieze, sa semneze contract (pe durata determinata) – toate aceste demersuri in limitele legii…
“Cine-i acest ADI? O entitate juridica cu 40 de actionari (primarii), care trebuie sa efectueze salubrizarea. Ce încredere mai putem avea în această entitate că se va ocupa de serviciile de salubrizare corect, bine și în interesul cetățeanului, atâta timp cât nu are niciun angajat?
Ce responsabilitate are, față de giurgiuveni, acest ADI, în condițiile în care, deși municipiul are 25% din populația județului, în ADI are doar 2,5% din voturi?
În plus, în statutul acestei asociații există o prevedere conform căreia, aputem folosi dreptul de veto… pe care îl vom folosi de-acum inainte.
Vom ridica aceste probleme in următoarea ședință a ADI, pentru că nu vreau să mai trecem vreodată prin situația prin care am trecut în aceste zile”, a spus primarul Nicolae Barbu.
Acesta a continuat seria acuzatiilor, expunand plastic situatia:
“Cei de la ADI au tinut pisica nemancata timp de 80 de zile apoi, in ultimele 10 zile, au aruncat-o in curtea noastra. Un fel de a arata ca au fost prosti cele 80 de zile si ca noi trebuie sa ne descurcam in 10 zile… Nici macar nu au avut bunul simt sa ne cheme – asa cum era normal – la ultima sedinta a ADI cu Institutia Prefectului si Comitetul pentru Situatii de Urgenta!
Dar, nu mor caii cand vor cainii… In noua zile am facut documentatia ca la carte si, mai mult de atat le-am dat-o pe stick si primarilor din celelalte localitati (model de contract, regulament, model de hotarare de consiliu, etc ).
In ce priveste suparaea mea pe Prefectura, aceasta se refera la faptul ca in aceasta perioada a inceput un adevarat bombardament cu fel de fel de adrese asupra Primariei. Ca si cum nu aveam destule pe cap. Si atunci, intreb: daca Prefectura a stiut de acum 90 de zile de situatie, de ce nu a somat ADI sa rezolve, sa urgenteze, sa faca ceva?”.