Situatie critica! Primaria municipiului, in situatia “de a gasi” in 9 zile o firma de salubrizare!

Inca de acum o luna, primarul Nicolae Barbu isi exprima ingrijorarea cu privire la modul in care se va face salubrizarea orasului Giurgiu, in contextul in care firma GIREXIM a anuntat Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara (ADI) ca din 14 februarie se retrage din activitate.
Marti, 5 februarie, edilul sef a convocat o conferinta de presa in regim de urgenta ca sa anunte faptul ca, in 4 februarie a fost instiintat de ADI si Prefectura ca poate (si trebuie!) sa contracteze serviciul de salubritate chiar si prin incredintare directa!
Pentru ca, nu-i asa, este o situatie de urgenta (de asta a trebuit sa se convoace Consiliul Judetean pentru Situatii de Urgenta – CJSU – si sa se ceara avizul Garzii de Mediu si a Agentiei de Mediu)…
Asadar, primarul municipiului afla cu 10 zile inainte de termenul limita ca are voie si TREBUIE sa gaseasca o firma care ar accepta sa presteze un serviciu de salubrizare pe o perioada nedefinita – pana cand onor ADI va porni procedurile de licitatie pentru un operator regional.
In situatia municipiului Giurgiu mai sunt o serie de localitati, lasate “cu fundul in balta” de ADI si Girexim…
“Ieri (4 februarie – N.R.) am fost instiintat de ADI si Prefectura ca noi, ca municipalitate, putem incepe negocierile cu firme de salubrizare, ca avem voie sa initiem proceduri de incredintare directa. Timpul este foarte scurt, insa facem eforturi… Ieri am avut o discutie cu firma Ecogreen, cei care fac salubrizarea in zonele 3 si 4 din judet, care au spus ca pot prelua o parte din localitatile judetului, iar astazi merg sa vorbesc si cu cei de la Primaria sect. 3, dar si cu o alta firma de salubrizare… Voi vedea care sunt conditiile, cum este mai avantajos, desi este greu sa gasesti conditii avantajoase intr-un timp atat de scurt si cu o durata a contractului nedefinita clar” a precizat Nicolae Barbu.
Asadar, se va merge pe un contract de prestari servicii, de ridicare a gunoiului si de transport al acestuia la groapa ecologica. Ceea ce inseamna ca, pe langa pretul care va fi negociat cu firma, la cheltuielile municipalitatii se va adauga si pretul perceput de operatorul gropii de gunoi (95 lei/tona), plus 30 lei/tona penalitatile pentru neefectuarea colectarii selective… Ceea ce inseamna un pret total de circa 126 lei/tona.
Primarul Barbu a precizat ca lunar, din municipiul Giurgiu se colecteaza circa 1.600 de tone pe luna.
Calculele vi le faceti fiecare, daca aveti aceasta curiozitate, insa pretul net il vom afla dupa sedinta de indata a Consiliului local de vineri, 8 februarie.
In aceasta sedinta, a explicat edilul sef, se va stabili pretul salubrizarii (pe persoana) si modul de plata.
Cel mai probabil se va reveni (provizoriu) la o taxa de salubrizare (fosta taxa de habitat), care va fi platita la casieriile DITL Giurgiu, pana in momentul in care ADI va stabili operatorul regional.
Este o situatie critica, insa edilul sef a declarat ca o va rezolva in timp util.
Chiar daca, spunem noi, “povestea” cu ADI-ul care a anuntat Primaria cu doar 10 zile inainte, este cusuta cu ata alba.
Ce interes a avut ADI-ul sa tina primaria municipiului in sah pana in ultimul moment? Nu cumva se spera ca municipalitatea sa nu poata rezolva problema, dupa care un “fat frumos” sa vina calare pe firma care sa salveze orasul de sub imperiul gunoaielor?
Va reamintim ca ADI-ul stia de intentia Girexim inca din 13 noiembrie 2018.
Mai mult de atat, primariile nu pot parasi ADI-ul fara sa plateasca penalitati foarte mari.