Activitatile de comert ilicit, in vizorul politistilor si jandarmilor

Activitatile de comert ilicit, in vizorul politistilor si jandarmilor
Activitatile de comert ilicit, in vizorul politistilor si jandarmilor

In perioada 10-11 aprilie a.c. politistii Inspectoratului de Politie Judetean Giurgiu au organizat actiuni de prevenire si constatare a infractiunilor si contraventiilor comise in domeniul comertului ilicit.

La actiuni au participat peste 120 de politisti din cadrul inspectoratului si subunitatilor de politie, de la structurile de ordine publica, investigarea fraudelor, investigatii criminale si politie rutiera, sprijinite de 20 de jandarmi din cadrul I.J.J. Giurgiu, dar si efective de politie locala.

Pentru prevenirea si combaterea activitatilor ilicite cu produse agroalimentare sau provenite din contrabanda desfasurate in piete si zona adiacenta, prin care se aduc  prejudicii importante bugetului de stat, precum si pentru asigurarea climatului de ordine publica pe segmentul stradal, politistii giurgiuveni au efectuat actiuni in zonele considerate cu risc, desfasurand activitati specifice pentru constatarea faptelor antisociale de genul evaziunii fiscale, comertului ilicit, transportului de bunuri si produse agroalimentare fara documente de provenienta, furturilor, cersetoriei, etc.

Cu aceasta ocazie, in zonele respective au fost efectuate razii si instituite filtre rutiere urmarindu-se identificarea persoanelor cunoscute cu mod de comportament violent, a celor care nu-si justifica prezenta in zone cu risc criminogen, identificarea persoanelor care transporta bunuri cu mijloace auto fara documente de provenienta sau suspectate ca ar proveni din comiterea de infractiuni, dar si care detin obiecte contondente interzise potrivit dispozitiilor Legii 61/1991.

De asemenea s-a avut in vedere cresterea vizibilitatii politistilor in zonele de actiune, totodata actiunea avand si un caracter preventiv.

Pe timpul desfasurarii activitatilor specifice, au fost constatate 199 de contraventii, pentru care au fost aplicate sanctiuni in valoare totala de 79.750 de lei, din care 19 pentru incalcarea prevederilor Legii 61/1991 (republicata), pentru sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice, 74 pentru nerespectarea prevederilor Legii 12/1990 (republicata), privind protejarea populatiei impotriva unor activitati comerciale ilicite, iar 106 pentru alte legi (circulatia pe drumurile publice, paza obiectivelor, bunurilor si valorilor, etc.), fiind confiscate bunuri in valoare de aproximativ 770 lei.

In urma actiunilor desfasurate, politistii au depistat si doua persoane care figurau ca urmarite national, fiind disparute de la domiciliu.