Agricultura 2012 in pericol!

Specialistii anunta ca anul 2012 va fi un an dezastruos pentru agricultura romaneasca. Daca in 2011, Romania a crescut – sau mai binezis s-a mentinut din productia Agricola, de unde mai creste in 2012?
Unul dintre specialistii in agricultura din judetul Giurgiu, Tudorel Tone, invitat fiind la TVR 1 a apreciat ca agricultura nu va mai fi motorul economiei în 2012.
L-am contactat telefonic si l-am rugat sa dezvolte aceasta “teorie”…
“Anuntata crestere economica pe care au facut-o guvernantii de la putere, poate fi doar o iluzie. Productiile agricole record ale lui 2011 care au contribuit, decisiv, la cresterea economica din acest an au toate sansele sa nu se mai repete in 2012 si sa puna în pericol fragila crestere economica de 2% anuntata de Guvern.  Si asta pentru ca România este afectata de o seceta cumplita care, deja, a compromis, în parte, culturile. În plus, situatia economica a Europei, principalul partener comercial al României, este în degradare continua iar tarile UE risca sa reintre în recesiune.
Guvernul ar trebui sa ia, de pe acum, masuri ferme de ajutorare a fermierilor precum  montarea instalatiilor de irigatii si stimulente de la buget. Rapita e aproape compromisa, sa vedem daca scapam orzul. Multi fermieri se gandesc deja sa faca un compromise: sa scoata rapita si sa puna porumb sau floarea soarelui, care sunt mai putin pretentioase la umiditate. Oricum, si la grâu estimez o scadere a productiei destul de consistenta. Eu nu disper, sper ca va fi bine. Nu pot sa nu recunosc, însa, dependenta de ploi.pentru ca sistemele de irigatii sunt la pamant…”, a declarant Tudorel Tone.
El a mai spus ca declaratia sa poate fi caracterizata ca un SOS, pentru ca daca si graul va fi compromise, Romania va avea o problema.
“Avem, însa, o speranta:  Dumnezeu!”, a conchis Tudorel Tone.