Boboteaza incheie ciclul Sarbatorilor de iarna

Botezul Domnului sau Boboteaza incheie ciclul Sarbatorilor de iarna. Botezul Domnului (Epifania) este primul moment in care Iisus Hristos s-a aratat omenirii ca Fiu al Domnului, atunci cand s-a botezat in apa Iordanului. Inainte de aceasta zi, preotii intra in casele credinciosilor si le purifica, prin stropirea cu agheazma.
in ziua de Boboteaza, dupa liturghie, preotul impreuna cu enoriasii fac o procesiune spre un lac, rau sau vreun izvor, pentru slujba Sfintirii Apelor.
Se crede ca in ziua aceasta toate apele pamantului sunt sfintite; de aceea femeile nu spala rufe pentru urmatoarele opt zile pana la sfarsitul praznicului.
Datini pagane care au dainuit pana azi

Boboteaza incheie ciclul Sarbatorilor de iarna
Boboteaza incheie ciclul Sarbatorilor de iarna

Se spune ca ziua de 6 ianuarie este propice purificarii (credinta transmisa de la celti), inlaturarii farmecelor si blestemelor. La sate, in aceasta perioada se stropesc animalele, grajdurile si gradinile cu agheazma, pentru a le apara de rele.
Vechii greci organizau in aceasta perioada serbari dedicate zeului Dionysos, la care se bea, insa barbatii si femeile petreceau separat. In zilele noastre, in unele regiuni, imediat dupa Boboteaza, in seara si noaptea de Sf. Ion se organizeaza petrecerile femeilor maritate, numite Iordanit.
Fetele nemaritate incearca sa fure (de cele mai multe ori preotul le daruieste) un fir de busuioc din manunchiul cu care preotul a stropit casa si locatarii ei, pentru ca se crede ca busuiocul, pus in san, o va ajuta sa isi viseze ursitul. Aceasta se va intampla doar daca fata posteste in Ajunul Bobotezei si mananca o turta din opt linguri de faina si o lingura de sare, framantata cu doar noua degete.
Fetele care vor sa se marite fac un manunchi din busuioc din gradina lor, pe care il pun sub prag inainte sa vina preotul. Dupa ce acesta pleaca, se ia buchetul de sub prag si se pune la oglinda, spundandu-se: „cati au trecut in urma preotului, atatia petitori sa aiba fata”.
La tara, in Maramures, batranii spun ca nu e bine sa arunci gunoiul pana nu iti calca preotul in casa. Dar, daca o faci imediat dupa ce a plecat preotul, vei scapa de toate relele pentru tot anul.
In Bucovina, tinerii satelor umbla pe strazi mascati, ca babe si mosnegi (stramosii), colindand pe la toate casele, mai ales pe la cele unde locuiesc fete de maritat. Vizita stramosilor asigura belsug in casa si petitori multi fetelor de maritat.