Cadrele didactice ar putea iesi la pensie mai devreme cu trei ani

cadre didacticeIn expunerea de motive a proiectului de lege initiat de un grup de senatori PSD se arata ca : “Pe de o parte, exista angajati care doresc pensionarea, la cerere, pentru ca nu se mai afla in posibilitatea fizica sau psihologica sa raspunda cerintelor de eficienta ale sistemului de invatamânt actual intr-o continua schimbare, iar acest fapt se reflecta in rezultatele elevilor. Pe de cealalta parte, exista cadre didactice care demonstreaza competenta si dupa implinirea vârstei de pensionare. Acestora, legea le permite sa ramâna titular in sistemul de invatamânt inca 3 ani peste vârsta standard de pensionare”.
Initiatorii, printre care senatorii PSD Marian Pop, Ecaterina Andronescu si Mihai Fifor, sustin ca propunerea este intemeiata deoarece echilibreaza balanta.
Initiatorii proiectului de lege spun ca daca legea permite activitatea cadrelor didactice, la cerere, 3 ani dupa implinirea vârstei de pensionare, sa li se permita si pensionarea acelor angajati care considera ca nu mai sunt apti de rezultate in invatamânt, tot cu 3 ani anterior vârstei de pensionare.
Conditia prevazuta in propunere este vechimea in invatamânt – 25 de ani pentru femei, respectiv 30 de ani pentru barbate, iar Senatul este camera decizionala.

Comentariile sunt inchise