Caravana Elveției în România – participare slaba a giurgiuvenilor

giurgiu1Cu ocazia sosirii la Giurgiu a caravanei „Elveția în România”, organizată de Asociația Semper Musica, peste 200 de locuitori ai orașului au avut acces la proiecții de film elvețiene, o expoziție despre cultura și tradițiile Elveției, o cafenea publică, spațiu de citit cărți scrise de autori elvețieni și alte surprize.
Evenimentul a avut loc marți în Giurgiu și a presupus montarea pe domeniul public a unui spațiu în care toate elementele au fost legate de Elveția. Au fost montate 5 corturi în jurul cărora s-au organizat mai multe evenimente: un spațiu de pictură și joc pentru copii; o cafenea publică unde cetățenii au putut servi gratuit cafea și ciocolată elvețiană și unde au avut acces la informații legate de sistemul educațional din Elveția, urmând ca vizitatorii cafenelei să facă propuneri pentru îmbunătățirea sistemul din România.
Din Giurgiu, caravana „Elveția în România” va ajunge în alte 4 orașe: Alexandria, Curtea de Argeș București și Călărași.
Alexandru Gheorghiu, preşedintele Asociației Semper Musica, menționează:
„Cred că, dincolo de succesul înregistrat de eveniment, este de menționat sprijinul imens pe care l-am primit de la voluntarii din cadrul Liceului Teoretic “Nicolae Cartojan”. De asemenea, primăria orașului Giurgiu ne-a permis organizarea acestui eveniment pe domeniul public, ceea ce a fost un alt ajutor important pentru caravană. Cât despre modul în care cetățenii au reacționat la acest eveniment, cred că se poate vedea din recomandările primite de la vizitatori legate de sistemul de învățământ din România. Aceștia își doresc un mai mare interes pentru elevi și combaterea rasismului, ore în aer liber, un sistem mai relaxat, ca în Elveția, nonformal, interactiv, deschis cu mai multe activități extra curriculare, dar și cu profesori mai prietenoși cu elevii. Următoarea oprire a caravanei va fi la Alexandria și abia așteptăm să înțelegem dacă și cetățenii de acolo vor un altfel de sistem educațional pentru copiii lor, în România.”
Caravana organizată face parte din proiectul „Learning from the best: a Swiss-Romanian cooperation project”, o inițiativă prin care Asociația Semper Musica, prin vizite de studiu în Elveția găzduite de Asociația ABQ Berna, și-a dezvoltat capacitatea de a implementa un management intern mai eficient, și-a dezvoltat strategii pentru diversificare a sursele de finanțare și de atragere a sprijinului comunității pentru proiectele desfășurate, și nu în ultimul rând, și-a dezvoltat un model de sesiune adresată liceenilor prin care să aducă în discuție problematica discriminării.
Proiectul este co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.
Acest comunicat nu reflectă neapărat poziția oficială a guvernului elvețian. Responsabilitatea pentru conținutul acestuia este asumată în întregime de Asociația Semper Musica.