Coplata la medici a deveni oficiala din 2012

Incepand cu anul 2012 vom plati o parte din costurile unor servicii medicale, contributie care nu poate depasi a douasprezecea parte din valoarea veniturilor nete anuale.

Coplata la medici a deveni oficiala din 2012
Coplata la medici a deveni oficiala din 2012

Legea 220/2011 pentru modificarea si completarea Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sanatatii, prin care este introdusa coplata pentru unele servicii medicale, prin intermediul unui „tichet moderator pentru sanatate”, a fost publicata în Monitorul Oficial. Coplata are o valoare de cel mult 600 de lei, suma pe care pacientul o va plati anual, pentru consultatii, spitalizari, analize de laborator sau investigatii. Odata atins acest plafon valoric, avem dreptul la servicii medicale gratuite.
Pana la acel moment, o vizita la medicul de familie ne va costa 5 lei, cea la un medic specialist 10 lei, iar pentru o internare de o saptamana într-un spital de stat vom plati 100 de lei. Vor fi scutiti de coplata pensionarii cu venituri de cel mult 700 de lei pe luna, copiii de pana la 18 ani, tinerii cu varsta între 18 ai 26 de ani care nu realizeaza venituri, dar ai bolnavii inclusi în programele nationale de sanatate daca nu au venituri din munca.
Nu se vor plati nici serviciile acordate bolnavilor cu afectiuni incluse în programele nationale de sanatate, pentru afectiunea de baza, precum sedinţele de chimioterapie, radioterapie, hemodializa si dializa peritoneala. Nici serviciile acordate în situatiile de urgenta medico-chirurgicala, pana la stabilizarea bolnavului, nu vor fi platite, la fel ca si nasterile.