Recomandari ale politistilor rutieri pentru circulatia in conditii de ploaie, lapovita sau ninsoare

politisti rutieriAvând în vedere condițiile meteo prognozate în această perioadă, polițiștii rutieri recomandă tuturor participanților la trafic să respecte, cu strictețe, regulile de circulație, semnificația indicatoarelor rutiere, să adapteze permanent viteza la condițiile meteo și să se informeze cu privire la condițiile meteo și tronsoanele de drum pe care le vor parcurge.
Totodată, pentru prevenirea producerii accidentelor de circulație pe fondul condițiilor meteorologice nefavorabile, polițiștii giurgiuveni oferă o serie de recomandări șoferilor care circulă pe ploaie, lapoviță, ninsoare:
În aceste condiții, se recomandă să adaptați permanent viteza de rulare la condițiile de drum și de trafic! Circulați cu viteză redusă atât în localități, cât și în afara lor, mai ales când carosabilul este umed, plouă torențial, ninge abundent sau vizibilitatea este redusă sub 100 de metri.
Asigurați-vă o bună vizibilitate curățând parbrizul, geamurile laterale, luneta și de asemenea să vă asigurați de buna funcționare a ștergătoarelor de parbriz, a sistemului de climatizare și dezaburire.
Porniți luminile de drum atunci când plouă sau ninge, chiar și pe timp de zi, pentru a vă face mai vizibil în trafic, prevenind eventualele accidente.
Păstrați o distanță de siguranță față de autovehiculul care circula în față! Circulați cu viteza redusă, pentru a putea frâna în condiții de siguranță! Țineți cont de faptul că, în condiții de vizibilitate redusă, distanțele sunt mai greu de apreciat iar în condiții de ploaie, carosabil acoperit cu zăpadă, gheață sau polei aderența este foarte scăzută.
Fiți conștienți că distanța de frânare este legată de viteza cu care conduceți, de condițiile meteo precum și de tipul de anvelope pe care le aveți montate pe autoturism. Ploaia poate duce la pierderea aderenței atunci când frâna sau comenzile volanului sunt bruscate.
Pietonii sunt rugați să circule numai pe trotuare, traversarea străzii să o facă pe la locurile marcate, la culoarea verde a semaforului electric și numai după ce sunt siguri ca intenția lor de a traversa a fost observată de către șoferi.
Conducătorii auto trebuie să-și sporească prudența pe toată durata deplasării, dar mai ales la ieșirile din tronsoanele împădurite și sate, la intrările și ieșirile de pe poduri sau la încrucișările cu autovehiculele cu gabarit mare. Rafalele de vânt laterale modifică ținuta de drum a mașinilor, cu atât mai mult cu cât viteza cu care se circulă este mai mare.
Totodată, trebuie evitate oprirea/staționarea în dreptul copacilor de pe marginea drumurilor (sau a panourilor publicitare), întrucât vântul puternic, zăpada acumulată sau poleiul îi poate rupe.