“ȘCOALA ÎN SIGURANȚĂ” – Activități de prevenire a victimizării copiilor

pol 1Prevenirea victimizării copiilor reprezintă o prioritate a Poliției Române, orice demers educativ-preventiv având ca scop asigurarea unui climat social propice dezvoltării unui comportament adecvat.
Începând cu data de 11.09.2017, Inspectoratul de Poliție Județean Giurgiu a lansat Campania de prevenire a victimizării copiilor “ȘCOALA ÎN SIGURANȚĂ”, desfășurată la nivel național și inițiată de către Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității, Centrul de Informare și Relații Publice, Direcția Ordine publică, Direcția Rutieră și structurile teritoriale de profil.
Prima zi de școală a decurs fără probleme pentru că polițiștii Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității, împreună cu polițiști din cadrul Serviciului Rutier, Serviciului de Acțiuni Speciale și Postului de Poliție Comunală Putineiu, au fost lângă copii, dascăli, părinți, iar cei mici au respectat sfaturile oamenilor legii și :
• au mers spre școală doar prin zone circulate;
• au stat de vorbă doar cu persoane cunoscute;
• au evitat să aibă asupra lor obiecte de valoare.
Pentru a întări sentimentul de siguranță al elevilor, a fost executat un exercițiu demonstrativ de prindere a infractorului de către câinele polițist Deer.pol 3În ziua de 12.09.2017, în cadrul întâlnirii A.T.O.P. Giurgiu cu reprezentanți ai comunei Clejani, județul Giurgiu, polițiștii Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Giurgiu au prezentat importanța activităților de prevenire în unitățile școlare.
Persoanele prezente au fost informate cu privire la competențele și atribuțiile polițiștilor din structurile de ordine publică și prevenire în activitățile de informare derulate în unitățile de învățământ.
Activitățile de prevenire a victimizării copiilor au continuat în data de 13.09.2017, la Școala cu clasele I-VIII Stoenești, județul Giurgiu, unde, în drum spre școală, copiii au fost prudenți și au circulat corect. Și aceasta deoarece polițiștii au fost alături de ei și i-au învățat că o zi fără incidente de circulație înseamnă:
• Să traverseze fără să alerge și numai după ce în prealabil s-au asigurat că șoferii i-au văzut și au oprit;
• Să circule cu bicicleta doar pe pistele special amenajate sau prin parcuri;
• Să evite să asculte muzică la căști și să fie atenți la drum.pol 2Polițiștii din cadrul Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității, împreună cu reprezentanții Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Giurgiu, au prezentat elevilor normele de comportament în societate, măsurile de autoprotecție pentru prevenirea victimizării și consecințele legale asociate faptelor antisociale. Cadrele didactice au fost informate cu privire la competențele și atribuțiile polițiștilor din structurile de ordine publică și prevenire în activitățile de informare derulate în unitățile de învățământ. Activitățile de prevenire a victimizării copiilor vor continua în unitățile de învățământ din județul Giurgiu, până la data de 29.09.2017, alături de polițiștii Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității vor fi și polițiști din cadrul Serviciului Rutier, Serviciului de Ordine Publică, Compartimentului Proximitate al Biroului de Ordine Publică pentru Mediul Urban Giurgiu.