Avem firma de salubrizare si taxa de habitat

Consilierii municipali s-au intrunit astazi in sedinta de indata pentru a vota contractual de salubrizare pentru municipiu si taxa de habitat.
Din cauze stiute numai de Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara (ADI) “Management eficient pentru un judet curat”, Primaria Giurgiu a fost pusa intr-o situatie ingrata. Desi stia de 90 de zile ca GIREXIM nu va mai colecta gunoiul in municipiu si in mai multe comune din judet, ADI-ul condus de administratorul public al judetului, CRISTIA GRATIANU a anuntat municipalitatea cu doar 9 zile inainte de termenul limita, ca trebuie sa isi gaseasca un operator de salubritate.
O misiune aproape imposibila, pe care aparatul din Primarie a manageriat-o cu brio, astfel ca astazi, 13 februarie exista deja un operator – SC ROSAL SA – iar pretul pe care vor trebui s ail plateasca giurgiuvenii este de 10 lei/persoana/luna pentru locuitorii din zona de case si 8 lei/persoana/luna pentru locuitorii de la bloc.
Aceasta taxa de habitat va fi achitata la casieriile Directiei de Taxe si Impozite Locale (DITL).
Primarul Nicolae Barbu a precizat ca taxa de habitat este introdusa temporar, pana cand ADI va delega un operator regional de salubrizare pentru municipiu si comunele afectate de renuntarea celor de la GIREXIM.
“Cetatenii trebuie sa stie ca programarile pentru ridicarea gunoiului menajer raman aceleasi ca si pana acum – de doua ori pe saptamana in zonele de case si de cate ori este nevoie in zonele dintre blocurile de locuit”, a declarat edilul sef.
Mai mult de atat, primarul Nicolae Barbu a precizat ca cetatenii ar trebui sa declare corect numarul de persoane din gospodarie, pentru a se evita situatiile neplacute in care rezultatul verificarilor nu corespunde cu numarul persoanelor declarate.
In municipiul Giurgiu exista un numar de 43.000 de persoane platitoare (26.000 la bloc si 17.000 la case), iar Primaria va suporta plata serviciilor de salubritate pentru persoanele scutite prin lege (persoane cu dizabilitati, insotitori, vaduve de razboi, etc.) – circa 12 miliarde le lei vechi/an.