Bugetul municipiului a fost abordat… subiectiv

Bugetul municipiului a fost abordat... subiectiv
Bugetul municipiului a fost abordat... subiectiv

In anii trecuti, bugetul municipiului a fost net superior celui care s-a repartizat in acest an. Daca acum, Consiliul Judetean a repartizat doar 10 miliarde de lei vechi, in 2012, acelasi buget era de peste 35 de miliarde… Ca sa nu mai vorbim de 2011 – 48 de miliarde sau 2010 – 78 de miliarde…

Cei care au repartizat bugetul in acest an au lansat ideea ca, cel putin pentru anul 2012, din cele 35 de miliarde alocate municipiului, 28 au fost folosite pentru managementul integrat al deseurilor (proiectul gropii ecologice de gunoi). Fostul presedinte al CJ, Dumitru Beianu a demontat aceasta abordare, in cadrul unei emisiuni televizate, difuzata joi la valahia TV:

„Aceasta abordare a bugetului municipiului este una subiectiva si neconforma cu nevoile comunitatii.

Legea 273 a finantelor publice locale spune ca aceste sume de bani, repartizate de CJ sunt alocate pentru finantari ale proiectelor cu sume de la UE, pentru sustinerea unor programe de dezvoltare locala, dar si pentru alte domenii. Dar, pana la urma, bugetul este repartizat oriunde in lume, ca urmare a unei decizii politice si repartizarea lui este asumata de conducerile partidelor aflate in… negocieri.

Anul trecut, municipiul Giurgiu a primit 35 de miliarde de lei vechi, in 2011 – 48 de miliarde de lei vechi, in 2010 – 78 de miliarde.

Se spune ca 28 de miliarde din cei 35 din anul 2012 au fost dati cu dedicatie pentru sistemul de management al deseurilor (groapa de gunoi)…

Intr-adevar, a existat aceasta repartizare, dar pentru ca au fost anumite contestatii la o procedura a proiectului, a existat o anume intarziere, iar banii au ramas la dispozitia Consiliului Local pentru realocare la orice alte capitole bugetare care aveau nevoie de finantare, deci nici municipiul Giurgiu, nici celelalte comune nu au dat acesti bani pentru acerst proiect, ci i-au folosit pentru ce le trebuia. Mai mult de atat, aceasta alocare era una temporara, pentru ca aveam intelegerea ca atunci cand primeam  TVA-ul aferent acestei investitii, pe o procedura destul de greoaie, sa reintorc sumele respective tuturor… Asadar, luam in calcul doar suma totala… Iar daca pe 2012 exista aceasta discutie, haideti sa ne uitam la anii anteriori, cate miliarde sunt…

Desi sunt convins ca si in judet sunt probleme, eu as fi pretins o abordare mai flexibila si as fi dat curs unor pretentii exprimate de la cetateni care doreau un pic mai multa apropiere de problemele din municipiu.

Sa zicem ca aceasta alocare de 10 miliarde a fost calculata de conducerea CJ dupa anumite proiecte, dar factorul politic care definitiveaza aceasta repartizare, trebuia sa le arate giurgiuvenilor ca, pe langa acel buget calculat sec de o formula sau niste criterii, s-au mai dat <<zece lei>>, ca urmare a negocierilor, a solicitarilor oamenilor din municipiu, pentru care politicul are niste restante…”, a precizat Dumitru Beianu.