Cat se castiga de pe urma cainilor fara stapan din adapostul de la Giurgiu? Si mai ales, cine castiga?

adapostSunt intrebari la care in decursul ultimilor luni, de cand s-a acutizat razboiul intre iubitorii de patrupede – cu Primaria victima colaterala – am incercat sa le gasim un raspuns.
La sfarsitul anului trecut, intr-o conferinta de presa, medicul veterinar Catalin Funieru a fost intrebat – dupa ce si-a declarat iubirea si atasamentul fata de cainii din adapostul din municipiul Giurgiu – daca aceasta dragoste este dezinteresata… Intrebat daca are contract cu municpalitatea, Catalin Funieru a raspuns afirmativ. In ce priveste un eventual contract cu ONG-ul german DsN, raspunsul nu a ramas… in coada de peste – a fost tot afirmativ.
Conferinta de presa din decembrie 2016 a ridicat o serie intreaga de suspiciuni pentru presa locala: pretul pentru hrana, achizitionarea unui teren pentru adapostul privat al ONG-ului, preturi pentru intretinerea cainilor (vaccinat, deparazitat, castrat).
Insa, scandalul a continuat cu incercari de discreditare a autoritatilor locale implicate in administrarea adapostului, prin publicarea unor fotografii care sa demonstreze ce viata de caine au… cainii din adapost.
Caini sfasiati de alti caini agresivi, pe care, in mod suspect, medicul veterinar a inceput sa refuze brusc sa ii mai eutanasieze (la fel si pe cei bolnavi), conform legii in vigoare inca in Romania. Caini agresivi, care vor mai face si alte victime in adapost.
Desi i s-a spus medicului Funieru de cateva ori sa ii eutanasieze, raspunsul acestuia a fost invariabil acelasi: NU!
Mai mult de atat, in adapost sunt caini cazati si de trei ani, caini neadoptabili, care s-au salbaticit in spatiul de 2m/2,5m, iar multi dintre ei au devenit agresivi. Surse contactate de noi ne-au precizat ca medicul veterinar a fost chiar si invitat sa aleaga el singur cainii care trebuie eutanasiati si pentru care sa se dea decizie de eutanasiere. Si acest demers a fost refuzat. In final, acelasi medic a facut o lista de 24 de caini pentru care trebuia data decizie de eutanasiere, iar ulterior nu a mai recunoscut ca el i-a trecut pe lista. (in urma scandalului din presa).
Culmea este ca in cei trei ani de cand are contract cu GSL, doctorul Funieru a mai eutanasiat caini, insa se pare ca in ultima perioada l-au cuprins remuscarile… De ce? Asta incercam sin oi sa aflam…ONGAm intrat in posesia unor tarife platite de ONG-ul german – DsN – catre serviciile practicate de medicul veterinar, tarife care coroborate cu numarul de caini care au beneficiat de tratamentele respective, ne dau masura si… motivul pentru care adapostul trebuie musai sa fie plin ochi de caini fara stapan…
Pe langa aceste tarife, trebuie sa mentionam ca medicul Catalin Funieru mai are si un contract (in acest moment prelungit cu act additional) cu Primaria Giurgiu. Ce suma au facturile pe care le-a emis catre GSL in cei trei ani de “colaborare” (2013, 2015, 2016), veti vedea in acest material…
Sursele noastre ne-au oferit, cu titlu de informative, tarifele platite de DsN catre medicul veterinar amintit:
Castrare – 25 de euro/castrare – numai in 2016 au fost castrati 553 de caini (13.825 euro);
Deparazitare interna – 10 euro – peste 2.000 de caini au fost deparazitati intern in ultimii ani (20.000 euro);
Deparazitare externa – 10 euro – peste 2.000 de caini (20.000 euro);
Microcipare – 10 euro – circa 1.700 de caini (un microcip costa intre 7 si 12 lei) (17.000 euro);
Vaccinare antirabica – 10 euro – numai in 2016 – peste 1.000 de caini (10.000 euro).
Asadar, peste 80.000 de euro – in mai putin de trei ani, si numai pentru serviciile de la adapostul apartinand de GSL, din care, trebuie sa spunem ca se scad materialele si substantele folosite… Nu mai punem la calcul si serviciile prestate si pentru adapostul privat al ONG-ului.
Dar n-am luat in calcul si faptul ca in adapost sunt si catei mici (pui), care sunt deparazitati de doua ori pe an, si sunt vaccinat tot de doua ori, conform normativelor in vigoare, la tarifele aratate mai sus…
Conform actelor de la Adapostul gestionat de GSL, rezulta ca numai in 2016, la o identificare a cainilor facturati pentru cabinetul domnului doctor veterinar Funieru, a rezultat un numar de 1.183 de caini.
Asadar, adaugam la toata aceasta suma si contractul cu GSL, catre care domnul doctor Funieru a emis in doi ani facturi in valoare totala de peste trei miliarde (lei vechi):
2013 – facturi emise de 139.842 lei;
2014 – nu a existat contract;
2015 – 82.137 lei;
2016 – 103.978 lei.
Asadar, un total de 325.957 lei…
Am luat legatura si cu alti medici veterinari, care n-au avut sansa nesperata a domnului Funieru, aceea de a lucra cu un ONG atat de marinimos si cu un adapost de caini fara stapan atat de plin de… locatari.
Este lesne de inteles de ce nu doreste domnul doctor sa “imputineze” numarul cainilor din adapost – conform unei Legi a Statului Roman… Daca scade numarul cainilor pe care ii trateaza, scade si venitul domniei sale. Deh, afacere mare de intretinut – cel putin doua cabinete medicale in municipiu, angajati, mosia de la Balanu despre care spun localnicii ca se va transforma in herghelie – toate astea presupun costuri… Si numai cu pisicutele si catelusii cu pompoane care vin la cabinet pentru o pastila anti age, afacerea ar fi falimentara…
Deocamdata atat, dar vom reveni cu detalii. Mai mult decat atat, vom devoala amanunte picante din lupta la baioneta intre ONG-uri finantate din Germania pentru Adapostul de caini fara stapan de la Giurgiu.

Ion Diaconescu

5 comentarii

  1. Afirmatiile mele nu sunt nascute din putul gandirii ci sunt observatii facute de mine, personal, asupra serviciilor prestate de domnul doctor de-a lungul timpului! In ceea ce priveste impuscatul cainilor nu sunt informata cu privire la subiect asa ca nu voi comenta, dar oricum mi se pare irelevant in aceasta discutie! Iar cat timp inca mai este garantat in Constitutia acestei tari dreptul la opinie, sunteti obligati sa imi suportati afirmatiile! Ca sunteti de acord, ca nu sunteti, va priveste!
    PS. Va recomand ca pe viitor sa invatati sa va scrieti numele sau macar sa gasiti un alt pseudonim altfel veti lasa lumea sa creada ca sunteti doar un betiv( lordofthedrinks=lordul bauturilor) si veti invata sa vorbiti cu respect si sa va asumati cuvintele pe care le spuneti!

  2. Ruxandra, tu (si cei ca tine), impreuna cu felcerul acela de 2 bani, pe care il ridici atata in slavi, apropos….unde v-ati ascuns atunci cand s-au impuscat cainii, ca nu mai eram noi obligati sa-ti suportam afirmatiile nascute din putul gandirii tale profunde. Amin!

  3. Imi las animalele de companie in grija domnului doctor Funieru de ani de zile, inca de cand acesta a deschis primul cabinet in oras. Declar in cunostinta de cauza, din proprie experienta, ca acesta este foarte capabil sa isi exercite meseria, sa decida care caini trebuie eutanasiati si care nu! Nici un alt medic veterinar nu s-ar fi dedicat acestei cauze fizic si moral in aceeasi masura! In ceea ce priveste refuzul acestuia de a eutanasia cainii, in opinia mea este un lucru laudabil, consider ca doar cainii ce nu pot fi tratati si salvati ar trebui eutanasiati si cred cu tarie ca si domnul doctor este de aceeasi parere si se ghideaza in serviciile pe care le presteaza dupa acelasi principiu, care ar trebui sa apartina oricarei persoane morale. Dupa citirea acestui articol pot doar sa ma declar dezgustata de felul in care presa locala induce in eroare publicul! Ori aveti un scop politic de denigrare a unor persoane capabile si morale, poate printre putinele din acest oras, ori sunteti grav indusi in eroare de anumite persoane ce isi urmaresc interesele, iar in acest caz va propun sa fiti mai constiinciosi, cu alte cuvinte sa va faceti temele, sa cercetati si sa informati publicul corect! Acest doctor veterinar isi trateaza pacientii necuvantatori cu dragoste, atentie, pasiune si grija, atat pe cei cu stapan cat si pe cei fara stapan iar canii de la adapostul local sunt norocosi sa se afle in mainile unui doctor atat de pasionat si capabil! Va sugerez mai bine sa calculati sumele furate de consilii, primarii si alte institutii publice petru munca depusa si anume purtarea unui costum 4-5 ore pe zi intr-un scaun de piele la racoare vara si la caldura iarna in urma absolvirii vreunei facultati private de vreo 3 ani si pe urma sa calculati sumele incasate de persoane care chiar muncesc pe branci la 40 de grade, vara, afara intr-un adapost unde nu miroase chiar a panselute iar iarna la -20 cand trebuie sa vaccinezi sau sa deparazitezi sau ce mai e de facut, si asta dupa o facultate de vreo 6 ani la stat in care intra multi dar foarte putini termina! Nu denigrati persoane care merita respect pentru munca pe care o depun si bunatatea lor in incercarea de a-i creste in ochii lumii pe cei mai imorali si incapabili!

  4. Politica primarului Barbu ref. la adapostul cainilor este incorecta si il invit sa o corecteze.
    Mun GR a avut un noroc urias ca ONG straine au ales sa ajute adapostul de animale si acum nu trebuie sa strice totul.
    Ii recomand sa fie mai modest si mai uman, cel putin in acest domeniu.

Comentariile sunt inchise