Certificatele medicale – salvarea de la munca a beneficiarilor de ajutor social

certificat med okImediat dupa sedinta Consiliului Local de joi, 22 februarie, primarul Nicolae Barbu a prezentat in fata presei locale o situatie a celor care beneficiaza de ajutor social. Este vorba despre o ancheta efectuata de Directia de Asistenta Sociala Giurgiu, care releva un adevar pe care il banuiam: la nivelul municipiului Giurgiu, totalul dosarelor aflate in plata cu ajutor social era, in luna ianuarie 2018, de 388 persoane, iar numarul persoanelor in plata din aceste dosare este de 795.
Mai grav este faptul ca din acest total, doar 63 de persoane sunt apte de munca, iar un numar de 176 de persoane sunt inapte – cei care au prezentat certificate medicale de constatare a capacitatii de munca, eliberate de medici sau experti ai asigurarilor sociale, dar si adeverinte si certificate medicale eliberate de medici specialisti sau medici de familie…
“Nici munca fara paine, nici paine fara munca”
“O sa raspund acum la o intrebare care mi-a fost adresata de mult prea multe ori in mandatele de primar: ce se intampla cu beneficiarii Legii 416, cei care primesc ajutor social. Am intrat in posesia unei liste cu persoanele inapte de munca si este foarte interesant de vazut ce diagnostice au aceste persoane si ce medici au eliberat certificatele si adeverintele cu aceste diagnostice”, a precizat primarul Nicolae Barbu.N.B. aj. socEdilul sef a facut si o prezentare a modificarilor care s-au adus legii 416/2001:
“Pentru mentinerea dreptului la ajutor social pentru persoanele apte de munca din familiile beneficiare, se va verifica lunar daca au incheiat un contract de munca; ca nu au refuzat un loc de munca ori participarea la serviciile pentru stimularea ocuparii fortei de munca si de formare profesionala, oferite de Agentiile Teritoriale pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM). Refuzul unui loc de munca oferit sau refuzul de a participa la serviciile pentru stimularea ocuparii fortei de munca si de formare profesionala oferite de AJOFM atrage suspendarea platii ajutorului social.
Refuzul repetat de trei ori a unui loc de munca oferit conduce la incetarea dreptului de ajutor social.
Prin persoana apta de munca se intelege persoana care indeplineste urmatoarele conditii:
– varsta intre 16 ani si varsta standard de pensionare;
– nu urmeaza o forma de invatamant cursuri de zi, prevazuta de Lege;
– are starea de sanatate si capacitatea fizica si psihica corespunzatoare, care o face apta de munca.
Incepand cu luna martie, 2018, toate persoanele apte de munca beneficiare de venit minim garantat din evidenta Primariei trebuie sa se prezinte lunar la AJOFM, pentru a participa la serviciile de stimulare a ocuparii fortei de munca si de formare profesionala” a declarat Nicolae Barbu.
Primarul municipiului a aratat cum s-a pierdut la nivel de municipiu, un proiect european de patru milioane de euro, pentru ca, in urma completarii unor chestionare in zona de referinta a proiectului, nu s-a dorit participarea la cursurile prevazute in proiect.
“Am vrut sa vedem daca exista disponibilitatea persoanelor vizate de proiect de a veni la munca. Am renuntat la proiect dupa completarea chestionarului, pentru ca nu voiam sa ne trezim ca nu avem persoane pe care sa le integram in proiect. La nivel national s-au pierdut foarte multe astfel de proiecte din cauzele enumerate de mine aici…” a precizat primarul Barbu.

Medici “de top” – Ce diagnostice se mai poarta cand nu vrei sa muncesti
Primarul municipiului a pus la dispozitia jurnalistilor, “TOP”-ul medicilor care au eliberat certificate sau adeverinte medicale cu diagnostice dintre cele mai… tulburatoare.
Pe locul intai se afla DINCULESCU GEORGETA (medic specialist expertiza medicala a capacitatii de munca), care a emis, nici mai mult nici mai putin decat 61 de astfel de scutiri de munca. Diagnosticele cele mai frecvente ale medicului sunt discopatia (sub diferite forme), tulburari depresive anxioase, tulburari de anxietate generalizata, tulburari depressive recurente sau “episoade depressive”…
Pe locul II se situeaza medicul de familie COSTIN ALEXE cu 41 de certificate medicale eliberate. La domnia sa predomina urmatoarele diagnostice: dislipidemia, discopatia, etc.
Medicul PREDA AMALIA CAMELIA (medicina interna) ocupa locul III in acest top, cu 21 de certificate medicale. Printre diagnostice puse de medic se pot distinge: bronsita, tulburare afectiva, spondoiloza cervicala, discopatie, tulburare depresiva, sinuzita, etc…
In “clasament” gasim si alti medici care au eliberat cate 6-7 certificate, ceea ce trebuie sa recunoastem ca in comparatie cu primele trei locuri sunt de neluat in seama…
Iata mai jos tabelele cu medicii si diagnosticele puse de acestia, “pacientilor”. Din lista am eliminat intentionat numele “beneficiarilor”, din motive lesne de inteles:S 1S2S3S4S5S6S7S8S 9S 10S 11

Un comentariu

Comentariile sunt inchise