Cinci ani de închisoare pentru deschiderea unui cont fals pe internet

Instanţa supremă a decis: deschiderea unui cont pe o retea de socializare, pe numele altei persoane fără ca aceasta să fie de acord, este infractiune. Este vorba de fals informatic şi se pedepseşte cu până la 5 ani de închisoare.
Instanța supremă a fost sesizată de Curtea de Apel Brașov, pentru a da o hotărâre prealabilă pentru dezlegarea unei chestiuni de drept într-un dosar în care un bărbat a fost condamnat în primă instanță la trei ani și opt luni de închisoare, pentru șantaj, fals informatic și violarea vieții private, după ce a deschis un cont fals pe o rețea de socializare și pe un site pentru adulți, unde a postat fotografii și filmulețe compromițătoare cu fosta lui prietenă.
Înalta Curte a decis în acest caz că este infracțiune fapta unei persoane de a deschide și utiliza un cont pe o rețea de socializare, pe numele altei persoane, fără acordul acesteia.
După ce apare motivarea hotărârii instanței supreme, aceasta se va publica în Monitorul Oficial și va deveni obligatorie pentru toate instanțele judecătorești din România. Potrivit Codului Penal, falsul informatic se pedepsește cu închisoare la unu la cinci ani.