Cine stabileste limita dintre breaking news si fakenews…

ditrectia silvicaIn a doua zi a anului 2018, retele de socializare “au explodat” pur si simplu la postarea unei persoane care a acuza un lucrator de la Ocolul Silvic Bolintin Vale ca ar fi impuscat un caine. “Stirea” a devenit “breakingnews”, iar cateva publicatii s-au grabit sa preia informatiile, sa le publice si sa condamne personalul Ocolului Silvic, fara o minima documentare.
Evident ca si organelle competente au fost sesizate, iar acum este o ancheta in curs, ale caror rezultate le vom afla, speram, intr-o perioada de timp rezonabila.
Directia Silvica Giurgiu a remis redactiei noastre un punct de vedere asupra “intamplarii”, punct de vedere pe care il redam integral mai jos:

„COMUNICAT

În urma preluării informațiilor postării doamnei Suzana Greta Popa, în 3 ianuarie a.c., pe o rețea de socializare, în care un angajat al Direcției Silvice Giurgiu este acuzat că ar fi împușcat un câine pe raza Ocolului Silvic Bolintin, vă facem următoarele precizări:
În urma cercetărilor interne a rezultat că angajatul în cauză nu a fost implicat în incidentul respectiv.
Acesta s-a aflat, în baza graficului de patrulare, în 2 ianuarie, împreună cu un coleg, o acțiune de prevenire și combaterea actelor de braconaj. În timpul patrulării, în zona dig Argeș din apropierea Autostrăzii A1, angajații Direcției Silvice Giurgiu au observat două autoturisme înmatriculate în județele Giurgiu și Argeș, precum și trei persoane, inclusiv soții Manda, care au fotografiat și filmat autoturismul folosit de personalul silvic în timpul patrulării. Imaginile au fost folosite ulterior pe o rețea de socializare, împreună cu fotografiile cu un câine mort, pentru a induce în mod fals și calomnios asocierea personalului silvic cu moartea acestuia.
Câinele mort era crotaliat, existând suspiciunea că provenea dintr-un adăpost. De asemenea, D.S.V.S.A. Giurgiu a analizat scheletele ce apar în clipurile postate în rețeaua de socializare, constatând că acestea provin de la animale mari, infirmând acuzația că au fost împușcați în masă câini hoinari.
Câinii hoinari, conform art. 19(3) și art. 19(4) din Legea 407/2006 a Vânătorii și a protecției fondului cinegetic, sunt împușcați fără restricții și fără obligarea la despăgubiri, aceștia afectând grav echilibrul faunei sălbatice din fondurile cinegetice, hăituind și ucigând sau transmițând boli animalelor sălbatice. Menționăm că în 29 și 30 noiembrie 2017 au avut două acțiuni legale și autorizate de eliminare a câinilor hoinari, fiind împușcați trei câini.
Personalul silvic a observat în mai multe rânduri, în cursul acțiunilor de patrulare, că soții Petre și Rela Manda, care au lansat acuzațiile false, hrănesc acei câini hoinari. Aceștia au agresat personalul silvic al Ocolului Silvic Bolintin, fiind depusă o plângere penală în luna decembrie 2017, pentru a fi cercetați pentru ultraj asupra personalului silvic.
Aspectele prezentate mai sus fac obiectul unor cercetări penale complexe, motiv pentru care facem apel la încetarea oricaror acuzații și calomnii fară fundament.”

N.R. Comunicatul este semnat de purtatorul de cuvant al Directiei Silvice Giurgiu.