Circul oportunismului: Conducerea USR Giurgiu in mijlocul unui scandal legat… de bani

Pe un grup intern de facebook al USR – “USR Poiana lui Iocan” au fost postate discutii legate de problemele organizatiei de la Giurgiu: contracte de cate 5.000 de lei cu firme care apartin unor membri de partid din judet, potrivit relatarilor Mediafax si adevarul.ro.
Asadar, mai multi membri USR au postat pe grupul amintit de pe facebook, detalii cu privire la trei contracte de promovare din perioada campaniei electorale, realizate cu trei firme ale unor membri USR Giurgiu.
Iulia Ramona, responsabil financiar al filialei USR Giurgiu a sesizat  ca la Giurgiu exista o situaţie cel puţin ciudată. Aceasta explica faptul ca ar exista trei plati de cate 5.000 de lei fiecare, catre trei firme, dintre care doua sunt administrate de membri USR. Iulia Ramona mai spune ca aceste firme nu ar fi indeplinit ceea ce au promis prin contract.
„În data de 7 iunie am primit situaţia plăţilor de campanie până la acea dată, pentru filiala noastră. Am descoperit astfel trei plăţi de câte 5.000 de lei fiecare, către trei firme din judeţ. Una dintre ele este pentru închiriere sediu de campanie. Noi nu am avut sediu de campanie. Una este pentru servicii de administrare cont social media (pagina de FB a filialei), pentru realizare comunicate de presă şi analize politice. Pe perioada campaniei nu s-a investit nici un leu în pagina Filialei Judeţene, nu s-a produs conţinut local, ci doar au fost preluate postări de pe pagina narţională. Nu s-au realizat şi trimis comunicate de presă. Nu s-a realizat nicio analiză politică. Una este pentru o firmă în baza unui contract în care se angaja să se facă cercetări sociologice. Nu s-a realizat nicio cercetare sociologică. Iar firma are ca obiect de activitate codul CAEN 4520. Mai adaug că una dintre firme este administrată de preşedintele filialei judeţene Giurgiu, iar cealaltă firmă este administrată de preşedintele preşedintele filialei locale Ogrăzeni. Ce ar mai fi de adăugat: Deşi Giurgiu se laudă cu 7 filiale locale, 6 dintre acestea nu există în acte. Adică, nu există cerere de înfiinţare filială locală, nu există decizie BJ de înfiinţare filială locală şi implicit nu există procesul verbal de înfiinţare filială locală în baza deciziei BJ. Toate acestea fac subiectul unei sesizări trimise către BN”, a postat Iulia Ramona.

Un alt membru USR, Andreea Talmazan, a comentat aceasta postare si a confirmat faptul ca exista o plată de 5.000 de lei pentru închirierea unui sediu de campanie şi că Cosmin Andronache, preşedintele filialei judeţene USR Giurgiu, ar afirma că banii au fost returnaţi.
“De reţinut că Andronache Cosmin este proprietarul clădirii în care se află sediul firmei pe care o deţine cu încă un asociat şi care a subînchiriat spaţiul filialei judeţene Giurgiu”, scrie Andreea Talmazan.

Alt membru USR spune ca cel de-al doilea contract ar fi fost semnat cu firma Eriska, care are sediul în acelaşi spaţiu cu USR Giurgiu şi care aparţine lui Mirel Valentin Axinte, şi el membru USR. Deşi în timpul campaniei electorale firma acestuia ar fi încasat 5.000 de lei, Andreea Talmazan spune:
“In toată campania nu a avut nicio postare proprie, ci doar redistribuiri sau repostări de pe pagina naţională. La o simplă căutare pe Google, singura realizare notabilă este o conferinţă de presă postată pe youtube cu 92 de vizualizări”.

Cel de-al treila contract în Giurgiu ar fi fost realizat cu o firmă de cercetări sociologice, Tavimed, care este deţinută de preşedintele filialei USR Ogrezeni, Alexandru Ionuţ Ciprian. Deşi trebuiau să se ocupe de cercetări sociologice, Andreea Talmazan notează pe grupul intern al partidului că „nu am găsit nimic legat de vro măsurare sociologică în Giurgiu”.

Presedintele USR Giurgiu, Cosmin Andronache, se apara spunand ca nu este nimic adevarat si ca de vina sunt “infiltratii” de la PSD si ALDE, care ar vrea sa puna man ape partid…
“Referitor la acuzatiile la care este supus USR Giurgiu fac urmatoarele precizari: este o lupta de compromitere si apoi de preluare a Filialei USR Giurgiu.
USR Giurgiu a devenit apetisant pentru vechile partide politice datorita rezultatului neasteptat de bun obtinut pe 26mai: 11,5% -> o crestere de 400% fata de 2016.
ALDE si PSD ataca din interior filiala USR Giurgiu prin oameni infiltrati care pana acum nu s-au facut remarcati.
Am raspuns intern conducerii partidului la toate nelamuririle create. Scopul insa este afectarea imaginii publice a filialei si a intregului USR.
Rezultatul excelent al Aliantei 2020 USR PLUS la nivel national banuiesc ca nu a fost primit cu foarte mult entuziasm in unele cercuri din USR. Unii d-abia asteptau un pas gresit al actualei conduceri USR. Ghinion!
Asigur toti votantii USR ca eu unul nu voi ceda acestei campanii de denigrare, nu voi ceda presiunilor publice si voi merge pana la capat pentru aflarea adevarului.
Romanii si giurgiuvenii merita sa construim o tara in care sa ne traim viitorul!”
Dupa numai cateva minute, Cosmin Andronache face o alta postare bizara:
“Dupa unii n-am voie sa inchei contracte cu membri USR in care am incredere. Dart cu cine sa lucrez oameni buni?
Cu PSDisti si ALDEisti?”
Comentariile sunt de prisos.