COD GABLEN – vânt și ploi torențiale în cea mai mare parte a țării

Meteorologii au emis cod galben de vreme rea pentru intervalul 30 aprilie, ora 14 – 01 mai, ora 21. Fenomenele vizate în această perioadă sunt ploile torențiale și vântul puternic.
Pentru judetul Giurgiu, avertizarea meteo este valabila incepand de pe 1 mai, in intervalul orar 10:00 – 21:00, perioada in care fenomenele vizate sunt ploi si intensificari de vant care pot atinge 55 – 65 km/ora si rafale care pot ajunge la 75 km/ora.
În intervalul 30 aprilie – 1 mai, în cea mai mare parte a țării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse cu caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie și căderi de grindină. Cantitățile de apă vor depăși, în perioade scurte de timp sau prin acumulare, 15 – 25 l/mp.
Astfel de fenomene vor fi mai frecvente și mai intense în regiunile nordice, nord-estice, vestice și centrale, iar în a doua parte a zilei de marți (30 aprilie) și la începutul nopții de marți spre miercuri (30 aprilie/01 mai) în zona Carpaților Meridionali și de Curbură, precum și în Muntenia, Moldova și Dobrogea.
În cursul zilei de 1 mai, vântul va avea local și temporar intensificări în majoritatea regiunilor, cu rafale în general între 45 și 55 km/h.
În noaptea de marți spre miercuri (30 aprilie/01 mai) și la începutul zilei de miercuri (1 mai) în Maramureș, jumătatea de nord a Moldovei, Transilvaniei și Crișanei și local în zona de munte, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 25 l/mp și izolat 40…50 l/mp.