De ce sunt revoltați primarii de municipii din România

Primarii de municipii din România au acuzat Guvernul că nu au fost consultati la construcţia proiectului de buget pentru anul în curs, aceștia cerând o întâlnire de urgență cu premierul Viorica Dăncilă.
În semestrul II din anul 2018, dar și în luna ianuarie a anului 2019, AMR a solicitat demararea procesului de consultare a structurilor asociative, pentru identificarea unei soluții privind finanțarea administrației publice locale în anul 2019, conform Programului de Guvernare 2018-2020, dar și promisiunilor anterioare ale Guvernului.
“Este pentru prima data cand solicitările AMR de dialog, adresate Guvernului României, pe teme care privesc în mod direct funcționarea administrației publice locale sunt refuzate. La niciuna din cererile transmise nu s-a primit vreun răspuns, de orice natură, de la echipa guvernamentală”, spun cei de la Asociația Municipiilor din România (AMR).
Edilii arată, în scrisoarea transmisă Guvernului, că proiectul de Lege a bugetului de stat pe anul 2019 nu a fost dezbătut și acuză Executivul că au aflat din presă că proiectul va fi adoptat până joi.
Surse neoficiale au transmis, referitor la cotele din impozitul pe venit încasat la bugetul de stat la nivelul fiecărei Unitate Administrativ Teritoriala, ce procente urmează să fie alocate prin Legea bugetului de stat pe anul 2019, respectiv :
– 20% la bugetul local al judeţului;
– 45-50% la bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor pe al căror teritoriu îşi desfăşoară activitatea plătitorii de impozit pe venit, față de procentul de 60% solicitat de structurile asociative.
– 30-35% pentru echilibrarea bugetelor locale, față de procentul de 20% solicitat.
Mai mult de atat, in tara se profileaza o adevarata revolta a primarilor : primarul general al Capitalei, Gabriela Firea “s-a aliat” cu Asociatia Municipiilor din Romania si va participa la intalnirea de astazi de la Guvern, la care cel mai probabil va fi prezent, pe langa Premier, si ministrul Finantelor, Eugen Orlando Teodorovici.
Primarul municipiului Giurgiu, Nicolae Barbu a declarat in presa centrala ca daca se ramane la aceeasi formula de împărțire a acestor bani, se va acutiza discrepanța decalajul între orașele bogate și orașele sărace, între comunele bogate, comunele sărace
“Un studiu realizat de Asociația Municipiilor din România arată că 48 de comune au un buget mai mare decât aproape 1.300-1.500 de commune!. Discuția noastră, a tuturor primarilor, a fost pe un principiu simplu. Dacă împarți procentual dintr-o sumă mare, cel care avea, să zicem, 100 de lei va primi 130 de lei, iar cel care avea 10 lei va primi 13 lei, decalajul de 1 la 10 va fi acum de 1 la 12,5, deci crește decalajul, or trebuie să existe la nivel național o politică de coeziune. Sunt comune unde bugetul și venitul este mai mare decât la un municipiu reședință de județ, în condițiile în care acea comună nu a investit cu nimic în dezvoltarea comunei, ci a fost beneficiara unor fonduri guvernamentale de dezvoltare a zonei respective. Un exemplu este Mioveniul, fără ca primarul să aibă vreo vină. În contrapondere, și s-a făcut un studiu, primele 48 de comune au un buget mai mare decât ultimele aproape 1.300-1.500 de comune. Capitala ia 30% din bugetul țării, Ilfovul ia 5%, deci Capitala și Ilfovul iau o treime din bugetul țării. Apar discrepanțe foarte mari și lucrul acesta trebuie să se oprească odată, altfel vom avea comune bogate care vor deveni și mai bogate și vor rămâne cu excedent bugetar de la an la an pentru că nu au pe ce să cheltuie banii și vor fi comunități sărace.
Noi nu am devenit primari să plătim doar salarii și să plătim funcționarea primăriei și serviciile publice. Am muncit să devenim primari ca să facem o dezvoltare a orașului, să lași ceva în urmă. Se discută și cu Uniunea Nationala a Consiliilor Judetene din Romania (UNCJR) să facem front comun și să încercăm să găsim o altă formulă de distribuire a banilor. Noi nu cerem bani suplimentari, acest lucru vreau să se înțeleagă, ci aceeași anvelopă să se împartă altfel, măcar să avem sursele de venit din 2017”, a menționat primarul Nicolae Barbu intr-un interviu pentru www.stiripesurse.ro