Declaratia care bagă primăriile în faliment – “Este imposibil ca Guvernul să asigure măști de protecție pentru toți copiii și profesorii, sprijinul va merge către categoriile defavorizate”

Vicepremierul Raluca Turcan a declarat, sâmbătă, la Sibiu, că este imposibil ca Guvernul să asigure măști de protecție pentru toți copiii și profesorii și că sprijinul va merge către categoriile defavorizate.
Raluca Turcan a mai spus că, pe lângă cele 250.000 de tablete achiziționate deja de Ministerul Educației, Guvernul va deconta cumpărarea de autoritățile locale a încă 500.000 de tablete şi laptopuri (https://www.stiripesurse.ro/raluca-turcan-lanseaza-bomba-este-imposibil-sa-asiguram-masti-pentru-toti-copiii-si-profesorii_1498604.html)
Incă nu a apărut Ordonanța de Guvern care să certifice declarația vicepremierului, iar despre un ghid specific nici nu poate fi vorba. Cel mai probabil se va întampla exact ca în starea de urgență: primăriile vor fi obligate să facă achizițiile din bugetele locale, iar Guvernul se obligă să ramburseze sumele…
Pentru primăriile din orașele de provincie, cum este cazul și la Giurgiu, acest efort financiar înseamnă… faliment. Mai ales dacă Guvernul îsi va onora promisiunile ca și în cazul spitalelor, adică ZERO LEI. Nu mai luăm în calcul cu cat vor umfla prețurile distribuitorii de tablete, dezinfectanți, măști, etc…
Iată mai jos ce ar însemna pentru Primăria Giurgiu acest efort financiar:
Dotarea elevilor din ciclul gimnazial cu echipamente mobile IT de tipul tabletelor școlare
COLEGIUL NATIONAL ION MAIORESCU – 202 tablete
LICEUL TEHNOLOGIC ION BARBU (ȘCOALA GIMNAZIALĂ SAVIN POPESCU) – 61 tablete
ȘCOALA GIMNAZIALĂ SFÂNTUL GHEORGHE – 201 tablete
ȘCOALA GIMNAZIALĂ MIRCEA CEL BĂTRÂN (ȘCOALA GIMNAZIALĂ nr. 3) – 221 tablete
ȘCOALA GIMNAZIALĂ MIHAI EMINESCU – 238 tablete
ȘCOALA GIMNAZIALĂ NR. 5 – 128 tablete
ȘCOALA GIMNAZIALĂ NR. 7 – 200 tablete
ȘCOALA GIMNAZIALĂ ACAD. MARIN VOICULESCU – 47 tablete
ȘCOALA GIMNAZIALĂ NR. 10 – 238 tablete
TOTAL TABLETE: 1963 bucăți
La toate acestea se adaugă asigurarea de echipamente de protecție medicală cum sunt: măști de protecție medicală, dezinfectanți, precum și alte echipamente de acest tip necesare pentru a preveni răspândirea coronavirusului SARS-Cov-2. Asadar:
– Numărul total de tablete pentru elevii din învățămantul gimnazial – 1963 bucăți
– Numărul total măsti buc/luna/toate unitățile de învătămant – 198.600 buc/lună
– Numarul total măsti buc/ 4 luni /toate unitătile de învățămant – 794.400 buc/4 luni
Metoda de calcul pentru măști este cat se poate de simplă:
Numărul total elevi/cadre didactice, personal auxiliar, didactic și nedidactic la numărul de 20 zile de școlarizare/lună și la o mască pe zi, sau:
Numărul total elevi/cadre didactice, personal auxiliar, didactic și nedidactic la patru luni și la o mască pe zi…

Așadar, aproape 400.000 lei pentru tablete, plus circa 700.000 lei pentru măști, rezultă un total de 1.100.000 de lei, dintr-un foc, în situația în care la rectificativ a fost distribuit către u.a.t.- uri, praful de pe tobă.
I.D.