Din ciclul “Caragiale traieste!”: “Ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele… esenţiale”

dig

Sedinta ordinara a Consiliului local de miercuri, 19 decembrie a avut… momentele ei. Personajul principal a fost consilierul PNL, George Tiganila (seful grupului consilierilor municipali PNL??!), “inghiontit” la fiecare interventie de colega de partid din dreapta lui (cum altfel) – Mirela Ciulacu.
Cel putin doua interventii a avut Georgica al nostru, si la cel putin una dintre ele, colegii domniei sale au avut reactii… dubioase: unii au ras, altii au rosit, au pus capul in pamant (ma rog, podea) sau, in spirit de fronda au votat… viceversa.
Punctul 1 – stabilirea impozitelor si taxelor locale pentru anul fiscal 2019.
Desi nu era vorba de majorari care sa afecteze grav cetatenii municipiului (s-au majorat doar taxele pentru cununiile civile in anumite cazuri, de la 50 lei la 100 lei, iar pentru casatoriile din penitenciar s-a introdus o taxa mai mare, pentru prevenirea anumitor practici… neortodoxe), consilierul Tiganila a sarit in sus si a propus “sa nu se mareasca si sa nu se scumpeasca nicio taxa. Fac apel la consilierii PSD si ALDE sa nu voteze acest punct”.
O alta majorare infima (de la 0,2 la 0,4, desi se puteam merge, conform Legii, pana la 1,3) a fost aplicata si la cladirile rezidentiale folosite in scop nerezidential.
Desi era clar ca nu citise proiectele de hotarare si, mai mult, i s-a explicat despre ce este vorba, George (si ai lui) s-au abtinut sau au votat impotriva, demonstrand daca mai era cazul ca s-au imbarligat doctrinele: liberalii voteaza masuri de stanga, stanga da mana cu dreapta…
Cand a venit randul punctului 22 de pe ordinea de zi, cine credeti ca a devenit patriot local? George Tiganila!!!
Era vorba de propunerea de vanzare a unui teren de 113 mp, pentru care proprietarul unui spatiu comercial isi exprimase dorinta de a-l cumpara. Dupa avizul comisiilor, “patriotul” s-a trezit spunand sa… nu ne vindem tara si pamantul stramosesc…
“La inceputul mandatului am avut o intelegere: sa nu vindem terenuri in municipiul Giurgiu!”
Degeaba i s-a explicat de catre edilul sef ca cetateanul respectiv a facut o cerere de cumparare, executivul a introdus-o in CL, insa hotararea este a consilierilor… George a tinut-o pe a lui:
“Rog toti colegii de la masa PSD cu care am avut o intelegere sa nu voteze!”
Prinzand din zbor poanta neintentionata a lui Tiganila, Alexandru Vladu (ALDE) a salutat intelegerea PNL – PSD si a anuntat ca ALDE nu va vota proiectul.
Una peste alta, astfel de interventii in sedintele atat de lungi ale Consiliului local, nu fac decat sa mai descreteasca fruntile, sa dea… sarea si piperul unor intruniri de multe ori prea incrancenate sau plictisitoare.
In plus, este inca o dovada ca ploiesteanul I.L. Caragiale este inca viu si ca evolutiile… circumvolutiunilor sunt greoaie.